Vanoers.nlBelastingadviesKabinetsreactie evaluatie bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

Kabinetsreactie evaluatie bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 

Kabinetsreactie evaluatie bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

Het kabinet heeft het CPB gevraagd om een evaluatie uit te voeren van de fiscale regelingen rondom bedrijfsopvolgingen. Het CPB heeft zich daarbij gericht op de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregelingen (DSR).

Continuïteitsproblemen voorkomen

Het doel van deze regelingen is het voorkomen van continuïteitsproblemen door belastingheffing bij economisch gewenste bedrijfsoverdrachten. De BOR zorgt ervoor dat er geen erf- of schenkbelasting hoeft te worden betaald indien wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. De DSR zorgt ervoor dat de inkomstenbelastingclaim kan worden uitgesteld waardoor ook deze belasting geen risico vormt voor de continuïteit van de onderneming.

Conclusie CPB

Het CPB concludeert in hoofdlijnen, in haar rapport van april 2022, dat zowel de BOR als de DSR doeltreffend zijn. De BOR is niet doelmatig omdat bij circa driekwart van de overdrachten voldoende financiële middelen aanwezig zijn om de erf- of schenkbelasting te voldoen, er is dus bij driekwart van de situaties geen risico voor de continuïteit van de onderneming.

Regelingen blijven bestaan

Op 9 december 2022 heeft het kabinet een reactie gegeven op de conclusies uit het rapport van het CPB. Het kabinet heeft aangegeven dat de BOR en de DSR blijven bestaan, omdat ze nog steeds achter de doelstelling van de regelingen staat. Het kabinet heeft in de miljoenennota 2023 echter aangegeven de regeling per 1 januari 2024 op één punt aan te passen. De verhuur van onroerende zaken voor de BOR en de DSR wordt in alle gevallen aangemerkt als beleggingsvermogen. Indien de onroerende zaken voor de eigen bedrijfsuitoefening worden gebruikt zal het wel aangemerkt worden als ondernemingsvermogen. Door deze wijziging kunnen verhuurde onroerende zaken dus niet meer onder de BOR of DSR vrijstelling worden overgedragen.

Naast deze aangekondigde wijziging is het kabinet bezig om te onderzoeken in hoeverre de regelingen nog verdere aanpassingen behoeven. Meer informatie hierover leest u in dit artikel.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!