Vanoers.nlBelastingadviesInvesteringsfonds is geen btw-ondernemer en heeft daarom geen recht op aftrek van btw

Investeringsfonds is geen btw-ondernemer en heeft daarom geen recht op aftrek van btw 

Investeringsfonds is geen btw-ondernemer en heeft daarom geen recht op aftrek van btw

Recent is door Rechtbank Noord-Holland beslist dat een investeringsfonds de btw op transactiekosten niet in aftrek kan brengen, omdat zij niet kwalificeert als btw-ondernemer. In deze bijdrage gaan wij in op het arrest en de mogelijke impact hiervan op de praktijk.

De zaak

  • Een investeringsfonds (commanditaire vennootschap) houdt zich bezig met het verrichten van private-equity-investeringen.
  • Het investeringsfonds verwerft daarbij, indirect, via speciaal daarvoor opgerichte vennootschappen (‘BidCo’s’), meerderheidsbelangen in bedrijven.
  • Voorafgaand aan een aankoop liet het investeringsfonds uitgebreid due diligence-onderzoek doen door externe dienstverleners. Het investeringsfonds heeft de btw op deze transactiekosten op aangifte in aftrek gebracht.
  • Pas na voltooiing van het due diligence onderzoek werd de BidCo opgericht. Het investeringsfonds factureert vervolgens de kosten van het due diligence-onderzoek met btw aan de BidCo. De BidCo gebruikt de uitkomsten van het due diligence-onderzoek voor het verkrijgen van externe financiering voor de aankoop van de (aandelen in) entiteiten. Ook factureert het investeringsfonds de BidCo met btw voor het ter beschikking stellen van leden voor de raad van commissarissen van de BidCo entiteit.
  • Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de Belastingdienst een btw-naheffingsaanslag op aan het investeringsfonds, omdat zij (onder andere) van mening is dat de btw op transactiekosten ten onrechte in aftrek is gebracht.

De uitspraak

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de Belastingdienst terecht de aftrek van btw op de transactiekosten heeft geweigerd. De rechtbank stelt dat het investeringsfonds geen btw-ondernemer is. Het aan de Bidco tegen vergoeding ter beschikking stellen van leden voor de raad van commissarissen is namelijk geen economische activiteit. Ook het doorbelasten van de transactiekosten is geen vergoeding voor een prestatie, omdat de ingekochte diensten al door het investeringsfonds ‘verbruikt’ waren vóórdat de BidCo was opgericht.

Relevantie voor de praktijk

Er is hoger beroep ingesteld. Alhoewel de zaak daarmee nog niet definitief vaststaat, is onze verwachting dat de Belastingdienst het arrest zal gaan gebruiken in haar onderbouwing om in voorkomende situaties de aftrek van btw op transactiekosten te weigeren.

Bent u (regelmatig) betrokken bij fusies en/of overnames en maakt u hiervoor transactiekosten, zorg er dan voor dat u op voorhand goed nadenkt over uw btw-positie. Een goede inrichting vooraf kan onnodige btw-risico’s achteraf voorkomen.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!