Vanoers.nlBelastingadviesHulp aan handelingsonbekwame meerderjarigen vrijgesteld van btw

Hulp aan handelingsonbekwame meerderjarigen vrijgesteld van btw 

Hulp aan handelingsonbekwame meerderjarigen vrijgesteld van btw

In de zaak EQ heeft het Hof van Justitie EU onlangs beslist dat de btw-vrijstelling van toepassing is op de werkzaamheden van een advocaat die diensten verrichtte in het kader van regelingen ter bescherming van handelingsonbekwame meerderjarigen, voornamelijk als curator en bijstandsbeheerder. Deze diensten zijn namelijk “diensten die nauw samenhangen met maatschappelijk werk en met de sociale zekerheid”.

Btw-vrijstelling

Ook in de Nederlandse praktijk is deze dienstverlening door curatoren, mentors en bewindvoerders vrijgesteld van btw. Het gaat hier om de vrijstellingen voor maatschappelijk werk en schuldhulpverlening.

De diensten die onder de vrijstelling vallen, zijn de diensten die zijn onderworpen aan dat specifieke regime en met dat specifieke doel, namelijk de bescherming en vertegenwoordiging van volwassenen die niet (langer) hun eigen belangen kunnen behartigen. Voor deze diensten ontvangen zij de door de regelgeving vastgestelde vergoeding.

Erkende instellingen

Formeel is deze vrijstelling alleen van toepassing als de diensten worden verricht door erkende instellingen. Uit het arrest EQ kan worden afgeleid dat deze beperking eigenlijk geen betekenis meer heeft. Het gaat om de dienst, en niet om de dienstverrichter. Met andere woorden: de erkenning volgt uit de dienst, en niet andersom.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem direct contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!