Vanoers.nlBelastingadviesHogere percentages belastingrente vanaf 2024

Hogere percentages belastingrente vanaf 2024 

Hogere percentages belastingrente vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 is er een nieuw systeem van toepassing om de hoogte van de belastingrente te bepalen. De Belastingdienst kan in veel gevallen rente in rekening brengen, maar dient zelden rente te vergoeden. Dit nieuwe systeem zorgt er in alle gevallen voor dat het percentage aan belastingrente verhoogd is vanaf 1 januari 2024. Door deze verhoging wordt het tijdig aanvragen van een juiste voorlopige aanslag extra belangrijk. In dit artikel nemen we u mee in de nieuwe systematiek en hoe u ervoor zorgt dat er geen belastingrente verschuldigd is.

Belastingrente

Belastingrente is rente die de Belastingdienst in rekening brengt als de aanslag niet tijdig wordt vastgesteld. Dit kan komen doordat u te laat (een voorlopige) aangifte heeft gedaan of doordat het bedrag verschuldigd op een aanslag hoger is dan op basis van de ingediende aangifte. Vanaf welke datum belastingrente in rekening wordt gebracht is afhankelijk van de soort belasting. In sommige gevallen vergoedt de Belastingdienst ook belastingrente, dit is echter alleen zo als de Belastingdienst zonder reden te lang doet over het opleggen van een aanslag.

Hoogte belastingrente

De hoogte van de belastingrente was tot 31-12-2023 gekoppeld aan de wettelijke rente. Bij een wijziging van de wettelijke rente diende steeds de belastingrente aangepast te worden. Dit zorgde vaak voor meerdere tariefsaanpassingen per jaar.

Het systeem vanaf 1 januari 2024 gaat uit van de volgende uitgangspunten:
– De hoogte van de belastingrente is gekoppeld aan het percentage van de herfinancieringsrente van Europese Centrale Bank.
– Het percentage wordt een keer per jaar vastgesteld.

Vennootschapsbelasting

Voor de vennootschapsbelasting komt de belastingrente voor 2024 uit op 10%*, ECB herfinancieringsrente 4,5% + 5,5%. Deze rente kan nooit lager worden dan 5,5%.

Inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting komt de belastingrente voor 2024 uit op 7,5%**, ECB herfinancieringsrente 4,5% + 3%. Deze rente kan nooit lager worden dan 4,5%.

Toeslagen

Voor de toeslagen wordt niet aangesloten bij bovengenoemde systematiek en is een percentage van 4% vastgesteld.

Belastingrente voorkomen of beperken

Er wordt geen belastingrente in rekening gebracht wanneer de aangifte tijdig is ingediend en de aanslag conform de ingediende aangifte wordt opgelegd. Een aangifte vennootschapsbelasting is tijdig ingediend als deze door de Belastingdienst is ontvangen voor 1 juni volgend op het jaar waarover u aangifte doet. Een aangifte inkomstenbelasting is tijdig ingediend als deze is ingediend voor 1 mei volgend op het jaar waarover u aangifte doet.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

*Dit percentage is ook van toepassing op de bronbelasting, de minimumbelasting en de solidariteitsbijdrage.

**Dit percentage is ook van toepassing op alle overige belastingen, denk onder andere aan erf- en loonbelasting.

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
Manager bureau vaktechniek fiscaal
  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!