Vanoers.nlBelastingadviesHandel in RuneScapecoins valt niet onder de btw-vrijstelling voor financiële diensten

Handel in RuneScapecoins valt niet onder de btw-vrijstelling voor financiële diensten 

Handel in RuneScapecoins valt niet onder de btw-vrijstelling voor financiële diensten

Online gamen is dankzij het internet doorgegroeid naar een professionele speelvorm. Als gevolg van deze groei krijgen partijen steeds meer te maken met de commerciële en fiscale aspecten van online gamen. Dit vertaalt zich dan ook terug in nieuwe rechtspraak op dit gebied. In onderhavige zaak oordeelde hof Arnhem-Leeuwarden dat de btw-vrijstelling voor financiële diensten niet van toepassing is op de handel van zogenaamde RuneScapecoins. Volgens het hof hebben de coins naast het gebruik als betaalmiddel ook het verkrijgen van extra speelgenot als doel.

Casus

X koopt en verkoopt coins van het computerspel RuneScape. In dit spel kunnen spelers van elkaar of via een markt voorwerpen kopen met de zogenaamde RuneScapecoins of ruilen tegen andere voorwerpen. Ze kunnen RuneScapecoins verdienen door vaardigheden te ontwikkelen of door voorwerpen te verkopen. X koopt de RuneScapecoins in en verkoopt ze via zijn eigen website. Nadat X de betaling ontvangt, maakt X een afspraak met de koper om de gekochte RuneScapecoins in het spel over te dragen. X past het verlaagde btw-tarief en de margeregeling toe. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur een naheffingsaanslag btw op. Volgens de inspecteur is het algemene tarief van 21% van toepassing op de verkoop. Verder is ten onrechte de margeregeling toegepast. X stelt vervolgens dat de btw-vrijstelling voor financiële diensten van toepassing is. De vrijstelling is volgens Rechtbank Gelderland echter niet van toepassing, omdat de coins geen wettig betaalmiddel zijn. De rechtbank bevestigt ook dat de margeregeling niet van toepassing is.

Uitspraak Hof

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt eveneens dat de btw-vrijstelling voor financiële diensten niet van toepassing is. De RuneScapecoins hebben namelijk naast het gebruik als betaalmiddel ook het verkrijgen van extra speelgenot als doel. De coins blijven steeds onderdeel van het spel, dat zich afspeelt in een fantasiewereld met een fictieve economie. Een vergelijking met bitcoin gaat volgens het hof mank. De RuneScapecoins kennen geen zekere mate van acceptatie, ze fungeren in de echte wereld niet als een alternatief betaalmiddel. De margeregeling is volgens het ook hof niet van toepassing omdat de RuneScapecoins geen roerende lichamelijke zaken zijn. Zij zijn dan ook niet aan te merken als gebruikte goederen in de zin van de omzetbelasting. Het hof bevestigt daarmee de uitspraak van de rechtbank.

Relatie met de praktijk

Het duiden van prestaties in het online gamen naar btw-begrippen is in de praktijk niet eenvoudig. Zo blijkt ook uit deze casus waarin zowel de financiële vrijstelling, de margeregeling alsmede de tariefstoepassing ter discussie staan. Wij raden u dan ook aan om tijdig de gevolgen voor de btw in het (professioneel) online gamen met uw adviseur in kaart te brengen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!