Vanoers.nlBelastingadviesGoedkeuring terugstorten te veel betaalde premie/inleg lijfrenten

Goedkeuring terugstorten te veel betaalde premie/inleg lijfrenten 

Terugstorten premie

Op 31 mei 2019 is wederom een Besluit Lijfrenten en rechten op periodieke uitkeringen uitgevaardigd. Het besluit bevat meerdere beleidsstandpunten en goedkeuringen, waarvan er in dit artikel één wordt uitgelicht.

Terugstorten te veel betaalde premie

Het besluit bevat een goedkeuring waarmee u teveel betaalde lijfrentepremie of -inleg kunt laten terugstorten, zonder negatieve fiscale consequenties (revisierente vanwege ‘gedeeltelijke afkoop’).

Wij kunnen voor u, indien u meer premie of inleg heeft betaald dan uw jaar- en reserveringsruimte toeliet, bij de Belastingdienst een ‘verklaring geruisloze terugstorting’ aanvragen. U kunt alleen de inleg teruggestort krijgen, die u niet kan aftrekken. U dient daarnaast deze keuze te maken voor het gehele bedrag dat niet aftrekbaar blijkt. U mag er derhalve niet voor kiezen om bijvoorbeeld een bedrag tot € 2.269 (de grens voor saldolijfrenten) niet terug te vorderen.

 

Ruimere mogelijkheid dan voorheen

In een eerder besluit werd deze goedkeuring ook reeds geboden, maar was de terugstorting slechts tijdelijk mogelijk. De goedkeuring gold slechts voor betalingen die waren gedaan op uiterlijk 31 december 2016. De aanvraag moest uiterlijk 31 december 2017 gedaan zijn. Ook was de mogelijkheid destijds beperkter, aangezien u nu de gestorte premies of inleg die u de afgelopen 5 jaar heeft betaald of gedaan mag terugvragen. Deze mogelijkheid bood het eerdere besluit niet.

 

Met terugwerkende kracht

Door gebruik te maken van de goedkeuring is het teruggestorte bedrag aan teveel betaalde inleg met terugwerkende kracht wel vermogen in box 3, waarover alsnog vermogensrendementsheffing en belastingrente in rekening gebracht zal worden.

 

Meer informatie

Heeft u over dit artikel of over lijfrenten in het algemeen een vraag, neem dan contact op met uw pensioenadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullens | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.