Vanoers.nlBelastingadviesGoededoelenfonds moet btw betalen over opbrengsten uit veiling en evenementen

Goededoelenfonds moet btw betalen over opbrengsten uit veiling en evenementen 

Goededoelenfonds moet btw betalen over opbrengsten uit veiling en evenementen

Goededoelenorganisaties zijn vaak niet btw-plichtig. Dat kan echter anders zijn, bijvoorbeeld als zij fundraisers organiseren. Dit bleek ook uit een recente uitspraak van Rechtbank Noord-Holland.

Opbrengst veiling

De betreffende organisatie zamelde geld in om financiële steun te kunnen verlenen aan bepaald onderzoek. Het inzamelen van geld gebeurde door veilingen te organiseren van diverse goederen en diensten.

Volgens de rechtbank verricht de organisatie economische activiteiten door op veilingen goederen en diensten aan te bieden. De opbrengsten van de veiling zijn dus belast met btw.

Hieraan doet niet af dat de opbrengst van de veiling voor een goed doel is bestemd. Onder voorwaarden is het weliswaar mogelijk voor bijzondere evenementen/acties voor een goed doel een deel van de opbrengst buiten de heffing van btw te houden, maar in de zaak die voor de rechtbank speelde, was niet aan die voorwaarden voldaan. Het moet dan gaan om evenementen waarbij de afnemers een substantieel hogere prijs betalen dan dat er normaal gesproken wordt gevraagd voor vergelijkbare goederen of diensten.

Goedkeuring giftelement buiten heffing van btw

Volgens de goedkeuring in paragraaf 3 van het besluit Omzetbelasting, Fondswerving en kantines (laatst gewijzigd bij besluit van 7 december 2021, nr. 2021-23532) mag het giftelement buiten de heffing van btw blijven, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. aan de afnemer is kenbaar gemaakt dat de opbrengst van het evenement bestemd is voor een specifiek ‘goed doel’. Hierbij is het begrip ‘goed doel’ synoniem aan een charitatief doel. Hiervan is in elk geval sprake als het giftelement wordt afgedragen aan een Algemeen nut beogende instelling (ANBI).
  2. de afnemer is er nadrukkelijk op gewezen dat hij bij wijze van gift voor de aangeboden prestatie boven de normale prijs een extra bedrag betaalt. Ook de hoogte van de gift is voor de afnemer bepaalbaar.
  3. de opbrengst van het bijzondere evenement komt volledig ten goede aan het goede (charitatieve) doel. Als opbrengst wordt de behaalde omzet aangemerkt, verminderd met de directe, marktconforme, externe kosten, die gemaakt worden om het evenement te organiseren, zoals de eventuele zaalhuur en catering.

Het is dus een misvatting dat goededoelenorganisaties nooit btw-plichtig zijn. Zij doen er goed aan om zich goed te verdiepen in de btw-aspecten van hun activiteiten.

Meer informatie

Heeft u vragen over de btw-status van uw organisatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
BPM

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!