Vanoers.nlBelastingadviesGespreide betaling heeft geen invloed op tijdstip btw-afdracht

Gespreide betaling heeft geen invloed op tijdstip btw-afdracht  

Gespreide betaling heeft geen invloed op tijdstip btw-afdracht

Wij kunnen ons voorstellen dat gespreide betaling in de huidige tijd waarin wij ons bevinden momenteel vaker voorkomt. Maar op welk moment moet dan btw worden afgedragen? In een zaak waarover de A-G van het Hof van Justitie EU recent een conclusie heeft geschreven was deze vraag aan de orde.

 

 

 

Conclusie A-G Hof van Justitie EU

De onderliggende zaak had betrekking op het verrichten van bemiddelingsdiensten bij de verkoop van onroerend goed, hetgeen aan te merken is als een eenmalige (niet doorlopende) prestatie. Tussen partijen werd overeengekomen dat de vergoeding in jaarlijkse termijnen betaald mocht worden. Op de vervaldag van elke termijn werd de verschuldigde btw gefactureerd en afgedragen aan de Belastingdienst. Uit de conclusie van de A-G volgt dat bij een dergelijke eenmalige prestatie voor het tijdstip waarop btw moet worden afgedragen, de betalingen niet relevant zijn maar het moment waarop de prestatie is verricht. In dit geval had de btw ter zake van de volledige vergoeding dus afgedragen moeten worden in het tijdvak waarin de prestatie was verricht.

Gevolgen praktijk

Indien in het kader van niet doorlopende prestaties met de afnemer wordt overeengekomen dat de vergoeding in termijnen betaald mag worden, moet de btw over de volledige vergoeding afgedragen worden in het tijdvak waarin die prestatie is verricht. De afgesproken betaaltermijnen zijn dus niet relevant.

NB bij vooruitbetalingen is dit anders. Termijnen die betaald worden vóórdat de prestatie is verricht, leiden in beginsel op dat moment al tot verschuldigdheid van btw.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze statusupdate? Of wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!
anja vriends
Anja Adriaensen - Vriends | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.