Vanoers.nlBelastingadvies, AccountancyGeen recht op aftrek van btw op succesfee bij verkoop van aandelen

Geen recht op aftrek van btw op succesfee bij verkoop van aandelen 

Aandelen

Het houden van aandelen is in beginsel geen economische activiteit voor de btw. Dit is anders indien het houden van aandelen bijvoorbeeld gepaard gaat met het verrichten van prestaties tegen vergoeding.

Verkoop van aandelen

In dat geval is de verkoop van aandelen een economische activiteit die btw-vrijgesteld is. De praktijk laat zien dat bij een btw-vrijgestelde verkoop regelmatig discussies ontstaan over het recht op btw-aftrek met betrekking tot de verkoopkosten. Een voorbeeld hiervan is een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden.

De feitelijke situatie in deze zaak is als volgt. Een holding bezit tot maart 2013 50% van de aandelen in een dochteronderneming. De activiteiten van deze holding bestaan voornamelijk uit het managen van de dochteronderneming tegen vergoeding. De holding heeft samen met de holding die de andere 50% van de aandelen houdt in augustus 2012 een mandaatovereenkomst gesloten met een adviseur voor de advisering en ondersteuning bij de verkoop van de aandelen in de dochteronderneming. Op grond van deze overeenkomst ontvangt de adviseur een succesfee van de holdings die wordt berekend op basis van een percentage van de verkoopopbrengst. Eind maart hebben beide holdings de aandelen in de dochteronderneming verkocht. De adviseur heeft een factuur uitgereikt waarop een succesfee plus btw in rekening is gebracht. De holding heeft deze btw teruggevraagd. De inspecteur heeft de teruggaaf van deze btw echter geweigerd. In geschil is of dit terecht is.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de succesfee rechtstreeks en onmiddellijk samenhangt met de vrijgestelde aandelenverkoop. De btw op de succesfee komt derhalve niet voor aftrek in aanmerking.

In hoger beroep oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden dat de holding moet bewijzen dat zij de diensten van de adviseur heeft gebruikt voor belaste handelingen of dat de succesfee algemene kosten zijn. De holding heeft volgens het hof niet aannemelijk gemaakt dat zij de diensten van de adviseur heeft gebruikt voor haar belaste handelingen. Daarnaast leidt het hof uit de mandaatovereenkomst af dat de diensten van de adviseur rechtstreeks verband houden met de aandelenverkoop en dat de diensten voor deze verkoop zijn gebruikt. Het hof is van oordeel dat de overeengekomen succesfee een rechtstreeks gevolg is van de aandelenverkoop, omdat als de aandelenverkoop niet had plaatsgevonden, er geen succesfee in rekening werd gebracht. Derhalve oordeelt het hof dat de aftrek van de btw op de succesfee is uitgesloten. Het gelijk is aan de inspecteur.

Heeft u vragen omtrent de aan- en verkoopkosten van deelnemingen in het kader van de btw? Neem dan vrijblijvend contact op met de btw-adviesgroep.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.