Vanoers.nlBelastingadviesToch 0% btw voor geïntegreerde zonnepanelen

Toch 0% btw voor geïntegreerde zonnepanelen 

toch 0% btw op geïntegreerde zonnepanelen

Op 22 april jl. hebben wij een artikel geschreven over het voorstel van Kabinet Rutte IV om per 1 januari 2023 een nultarief op zonnepanelen te introduceren. In het Belastingplan 2023 is de voorgestelde wettekst en de toelichting op het wetsvoorstel op punten uitgebreid en verduidelijkt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste inhoudelijke wijziging die is doorgevoerd.

Zonnepanelen als dakbedekking

De belangrijkste inhoudelijke wijziging die in het Belastingplan 2023 terugkomt, is dat het btw-nultarief (toch) toepasbaar is voor de levering en installatie van zonnepanelen als dakbedekking op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen (hierna: ‘geïntegreerde zonnepanelen’).

Het btw-nultarief op de aanschaf en installatie van geïntegreerde zonnepanelen kan overigens niet worden toegepast in geval deze gelijktijdig met een nieuwbouwwoning worden opgeleverd (er is dan namelijk sprake van één btw-belaste levering van de nieuwbouwwoning). Ook kan het btw-nultarief niet worden toegepast in geval de elektriciteit die uit de geïntegreerde zonnepanelen wordt opgewekt, niet, of naar redelijke maatstaven gemeten niet kan worden benut voor de energievoorziening van de woning.

Belang voor de praktijk

Het ziet er sterk naar uit dat het btw-nultarief per 1 januari 2023 ook gaat gelden voor de levering en installatie van geïntegreerde zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Dit is wat ons betreft een wenselijke ontwikkeling voor een ieder die voornemens is dergelijke zonnepanelen aan te schaffen.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!