Vanoers.nlOnderwijs, BelastingadviesFiscale eenheid btw tussen scholenstichting en schoonmaak-BV

Fiscale eenheid btw tussen scholenstichting en schoonmaak-BV 

Fiscale eenheid btw

De Hoge Raad heeft op 5 juli 2019 een uitspraak gedaan in een zaak over de vorming van een fiscale eenheid btw door een scholenstichting met haar eigen schoonmaak-BV.

Wel of geen fiscale eenheid btw?

De scholenstichting wil de schoonmaakwerkzaamheden in eigen beheer gaan uitvoeren en richt hiervoor een bv op. Deze bv verricht enkel schoonmaakwerkzaamheden ten behoeve van de stichting. De bv en de stichting zijn door de Belastingdienst in eerste instantie aangemerkt als fiscale eenheid btw. Later ontstaat echter een discussie met de Belastingdienst over de vraag of de stichting en haar bv wel voldoen aan de voorwaarden voor vorming van een fiscale eenheid btw.

De Belastingdienst stelt dat van de voor een fiscale eenheid btw benodigde economische verwevenheid geen sprake kan zijn, aangezien de stichting vrijwel uitsluitend niet-economische prestaties (onderwijs dat wordt bekostigd uit openbare middelen) verricht. De Hoge Raad verwerpt het beroep van de Belastingdienst. De omvang van het ondernemerschap kan geen beperking zijn voor het vormen van een fiscale eenheid btw. Ons lijkt echter wel van belang dat de fiscale eenheid op zichzelf als belastingplichtige btw-belaste prestaties verricht aan derden. Verricht de ene ondernemer in de fiscale eenheid namelijk enkel interne prestaties aan de andere ondernemer in de fiscale eenheid en verricht die andere ondernemer enkel niet-economische prestaties (onderwijs dat wordt bekostigd uit openbare middelen) dan lijkt ons dit wel een situatie waarin vorming van een fiscale eenheid btw discutabel is.

Meer weten?

Wilt u de mogelijkheden van deze uitspraak verkennen voor uw situatie, dan kunt u hierover contact opnemen met een van onze btw-adviseurs.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.