Vanoers.nlBelastingadviesFiscale eenheid btw – financiële verwevenheid ook bij minderheid stemrechten?

Fiscale eenheid btw – financiële verwevenheid ook bij minderheid stemrechten? 

Fiscale eenheid btw – financiële verwevenheid ook bij minderheid stemrechten?

Recent heeft het Europese Hof van Justitie (in het vervolg: HvJ EU) een opvallend arrest gewezen in een Duitse zaak over de Duitse fiscale eenheid regeling (C-141/20). Het HvJ EU oordeelt namelijk dat Duitsland ten onrechte aan de vereiste financiële verwevenheid de voorwaarde stelt dat zowel sprake moet zijn van een meerderheidsbelang in het aandelenkapitaal als een meerderheid van de stemrechten. Welke gevolgen heeft dit voor de Nederlandse fiscale eenheid btw?

Standpunt Duitse belastingdienst

De Duitse belastingdienst is van mening dat geen sprake is van financiële verwevenheid. De aandeelhouder had weliswaar een meerderheidsbelang in het aandelenkapitaal, maar kon geen doorslaggevende invloed uitoefenen op de besluitvorming in haar dochtervennootschap omdat hij niet de meerderheid van de stemrechten bezat. De Duitse rechter stelt mede hierover prejudiciële vragen aan het HvJ EU.

Oordeel HvJ EU

Het HvJ EU oordeelt dat het in strijd met EU-recht is dat Duitsland aan het bestaan van een fiscale eenheid btw de voorwaarde koppelt dat voor financiële verwevenheid zowel sprake moet zijn van een meerderheidsbelang in het aandelenkapitaal als een meerderheid van de stemrechten.

Gevolgen Nederlandse fiscale eenheid btw

Tot op heden wordt de voorwaarde van financiële verwevenheid in de Nederlandse jurisprudentie zo ingevuld dat sprake moet zijn van zowel een meerderheid van de aandelen als de stemrechten. Mogelijk dat dit oordeel van het HvJ EU hierop een wijziging aanbrengt. Op basis van dit arrest lijkt namelijk eerder sprake te zijn van financiële verwevenheid dan de invulling die momenteel aan deze voorwaarde voor de Nederlandse fiscale eenheid btw wordt gegeven.

Voor situaties van bijvoorbeeld certificering van aandelen of situaties waarin blijkens de statuten geen sprake is van een meerderheid van de stemrechten kan dit arrest dus mogelijk gevolgen hebben.

Ook zou dit arrest gevolgen kunnen hebben voor situaties waarin aandelen in een werkmaatschappij economisch zijn ingebracht in een maatschap. De Belastingdienst neemt momenteel namelijk – zo blijkt uit het recent openbaar gemaakte kennisgroepstandpunt – het standpunt in dat, aangezien stemrechten niet in een maatschap ingebracht kunnen worden (de stemrechten zijn namelijk gekoppeld aan het juridische eigendom van de aandelen, die bij de holdingvennootschappen is achtergebleven), niet is voldaan aan de financiële verwevenheid. In die situatie kan de maatschap met de werkmaatschappij dus geen fiscale eenheid btw vormen. Mogelijk dat dit standpunt door dit arrest op losse schroeven komt te staan.

Meer informatie?

Heeft u vragen over (vorming van) de fiscale eenheid btw of wilt u weten wat dit arrest voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!