Vanoers.nlBelastingadviesDividenduitkering wordt zwaarder belast

Dividenduitkering wordt zwaarder belast 

Dividenduitkering zwaarder belast

In het Belastingplan 2023 zijn een aantal wijzigingen voorgesteld met betrekking tot box 2 en de algemene heffingskorting. Deze wijzigingen hebben tot gevolg dat de dividenduitkering zwaarder wordt belast.

Wijziging box 2

Momenteel kent box 2 maar één schijf, waarover het tarief 26,9% bedraagt. In het Belastingplan 2023 is voorgesteld om vanaf 2024 een tweeschijventarief in te voeren. Hierbij wordt over de eerste schijf, met een belastbaar inkomen tot en met € 67.000, 24,5% belasting geheven. Over het belastbaar inkomen boven € 67.000 zal in de tweede schijf een tarief van 31% gaan gelden.

Wijziging algemene heffingskorting

In het Belastingplan 2023 wordt ook een voorstel voor de afbouw van de algemene heffingskorting geïntroduceerd. Dit voorstel houdt in dat vanaf 2025 de afbouw van de algemene heffingskorting afhangt van het verzamelinkomen, box 1, 2 en 3 tezamen, in plaats van enkel het box 1 inkomen. Het maximum van de algemene heffingskorting bedraagt vanaf 2023 € 3.070. Daarbij geldt vanaf een inkomen van € 22.660 een afbouw tegen 6,095% tot nihil bij een box 1-inkomen vanaf €73.031 of meer.

Zwaarder belast

Het doel van het invoeren van het tweeschijventarief is een jaarlijkse uitkering van dividend, waardoor belastinguitstel tegen kan worden gegaan. Doordat aanmerkelijkbelanghouders tot het maximum van € 67.000 tegen 24,5% in plaats van 26,9% dividend uit kunnen keren, lijkt het er in beginsel op dat de aanmerkelijkbelanghouder minder zwaar wordt belast. Niets is echter minder waar.

Ten eerste zal uitgekeerd dividend boven de grens van € 67.000 zwaarder belast worden dan voorheen. Er zal boven deze grens namelijk een tarief gelden van 31%, in plaats van 26,9%. Daarnaast zal bij een inkomen vanaf € 22.660 een afbouw plaatsvinden van de algemene heffingskorting tegen 6,095% tot nihil bij een box 1-inkomen vanaf € 73.031. Hierdoor zal het effectieve tarief over een dividenduitkering in de eerste schijf, bij een box 1-inkomen van minder dan €73.031, uitkomen op 24,5% + 6,095%, oftewel 30,595%. Dit effectieve tarief komt in de buurt van het tarief in de tweede schijf van box 2, te zeggen 31%.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!