Vanoers.nlBelastingadviesPer 1 januari 2022: denksporten belast met 21% btw

Per 1 januari 2022: denksporten belast met 21% btw 

Denksport

De Staatssecretaris van Financiën heeft vorig jaar augustus bekend gemaakt dat de activiteiten van denksportorganisaties met ingang van 1 januari 2022 belast worden met 21% btw.

Aanleiding

De aanleiding is een arrest van het Hof van Justitie uit 2017 waaruit volgt dat wedstrijdbridge geen sport is, omdat de fysieke component te verwaarlozen is.

De Staatssecretaris neemt het standpunt in dat ook andere (denk)sporten met een te verwaarloze fysieke component zoals bridge, schaken, dammen en go geen sport zijn in de zin van de btw. Ook de btw-vrijstelling voor cultuur is niet van toepassing.

Gevolgen

In de praktijk heeft dit tot gevolg dat vanaf 1 januari 2022 de btw-sportvrijstelling voor niet-winst beogende organisaties en het 9% btw tarief voor winst beogende organisaties komt te vervallen. De activiteiten van denksportorganisaties zijn vanaf dat moment dus belast met 21% btw. Aangezien de btw-sportvrijstelling niet langer van toepassing is moet het btw-nummer mogelijk opnieuw geactiveerd worden. Bij een omzet onder de € 20.000 zou eventueel de kleine ondernemersregeling nog uitkomt kunnen bieden.

Meer informatie

Wilt u weten wat dit voor u in de praktijk betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
Verlaagd btw tarief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!