Vanoers.nlBelastingadviesDefiniëring begrippenkader herstel- en renovatiediensten voor liften in woongebouwen door Hof van Justitie

Definiëring begrippenkader herstel- en renovatiediensten voor liften in woongebouwen door Hof van Justitie 

Het Europese Hof van Justitie (hierna: HvJ) heeft in een recent arrest uitleg gegeven over de vier Unierechtelijke begrippen ‘renovatie’, ‘herstel’, ‘woningen’ en ‘particuliere woningen’. Hoe werkt dit arrest door in de Nederlandse praktijk?

Toelichting arrest HvJ

Het arrest betrof een Portugees bedrijf dat herstel- en onderhoudsdiensten van liften verricht. Voor deze diensten heeft het bedrijf een verlaagd btw-tarief toegepast. De Portugese belastingdienst stelde dat het verlaagde btw-tarief niet terecht is toegepast en vervolgens heeft de Portugese rechter prejudiciële vragen gesteld aan het HvJ over wat het geldende btw-tarief is op het herstel van liften in woongebouwen. Het HvJ heeft geoordeeld dat herstel- en renovatiediensten voor woongebouwen vallen onder het begrip ‘herstel- en renovatiediensten voor particuliere woningen’ uit de btw-richtlijn. Onderhoudsdiensten aan liften zijn hiervan uitgezonderd. Het HvJ heeft voor de beantwoording uitleg gegeven over de begrippen ‘renovatie’, ‘herstel’, ‘woningen’ en ‘particuliere woningen’.

Waarom is dit arrest relevant voor de Nederlandse praktijk?

In Nederland kennen we het algemene btw-tarief van 21% op herstel en renovatie van een lift. Ondanks dat dit arrest geen verandering brengt in de toepassing van het btw-tarief kan dit arrest toch relevant zijn voor de Nederlandse praktijk, aangezien de uitleg van de vier Unierechtelijke begrippen ‘renovatie’, ‘herstel’, ‘woningen’ en ‘particuliere woningen’ door kunnen werken in de Nederlandse praktijk. De feitelijke uitleg van voornoemde begrippen ‘renovatie’ en ‘herstel’ laten wij in dit artikel achterwege. Het meest in het oog springt de uitleg van het begrip ‘woning’, die hierna kort wordt aangestipt.

Aan het begrip woningen geeft het HvJ de volgende betekenis: ‘onroerende zaken die dienen als verblijfplaats voor één of meer personen’. Deze kan ook commercieel zijn, zoals een hotel of dienstwoning. Een particuliere woning daarentegen is ‘een woning die niet-commercieel is’. In dit arrest is besloten dat een appartementencomplex als particuliere woning wordt aangemerkt, omdat sprake is van gemeenschappelijke voorzieningen.

Het HvJ heeft aangegeven dat bij renovatie of herstel van een woning die zowel particulier wordt bewoond als wordt gebruikt voor bedrijfsdoeleinden er sprake moet zijn van een pro-rataverdeling (verdeling algemeen tarief versus verlaagd tarief). In Nederland kennen we een ander beleid van toerekening van de btw bij gemengd gebruik van een woning. In Nederland worden panden die voor meer dan 50% als particuliere woning worden aangemerkt en deels worden gebruikt als bedrijfspand voor de toepassing van het 9%-tarief voor het schilderen, stukadoren, behangen, isoleren en schoonmaken van woningen geheel gezien als particuliere woning. Wanneer het percentage van particulier gebruik onder de 50% komt, mag het particuliere deel van de woning worden afgesplitst van de btw. De kans is aanwezig dat Nederland haar beleid op dit punt gaat veranderen naar een pro-rataverdeling.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

 

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!