Vanoers.nlBelastingadviesDAC7: nieuwe rapportageverplichting voor platforms

DAC7: nieuwe rapportageverplichting voor platforms 

Rapportageverplichting DAC7

Op 1 januari 2023 is DAC7 in werking getreden. Deze Europese richtlijn is in Nederlandse wetgeving opgenomen door middel van de ‘Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie’. DAC7 verplicht digitale platforms om aan de belastingdienst te rapporteren over de transacties (commerciële activiteiten) van derden die via het platform worden gefaciliteerd. Het doel van deze wetgeving is om meer inzicht en grip te krijgen op de commerciële activiteiten die via digitale platforms worden uitgeoefend, waardoor toezicht op de naleving van fiscale wet- en regelgeving vereenvoudigd wordt. De eerste rapportage moet eind januari 2024 worden ingediend.

Wat valt er onder digitale platforms?

Digitale platforms die hun platform ter beschikking stellen aan te rapporteren verkopers om commerciële activiteiten te verrichten, vallen in beginsel onder DAC7. Hier vallen zowel grote als kleine platforms onder. De Belastingdienst geeft de volgende voorbeelden van digitale platformen:

  • Een restaurant met kunst van derden aan de muur. Het restaurant verkoopt deze kunst via de eigen website.
  • Een vakantiepark dat op de eigen website niet alleen eigen vakantiehuizen aanbiedt, maar ook vakantiehuizen van particulieren.
  • Een website van een bank of verzekeraar die met een spaarpuntensysteem huishoudelijke goederen van derde partijen met korting te koop aanbiedt.
  • Een website waar bouwvakkers hun diensten aanbieden, waarbij het traject van offerte tot betaling via het platform loopt.
  • Een website waar meerdere autodealers hun auto’s aanbieden, waarbij kopers de betaling voldoen via deze website.
  • Een lokale website van bijvoorbeeld een gemeente of vereniging waarop producten van derden worden verkocht.
  • Een website waarop sportscholen en sportinstructeurs freelance instructeurs kunnen inhuren om bij ziekte of verlof van vast personeel de lessen over te nemen. De daadwerkelijke betaling aan de freelance instructeur moet plaatsvinden op deze website.

Commerciële activiteiten

Het begrip commerciële activiteiten is ruim geformuleerd in de richtlijn en omvat de verhuur van onroerende goederen, persoonlijke diensten, de verkoop van goederen en de verhuur van transportmiddelen. Niet alle activiteiten op een platform vallen binnen de reikwijdte van DAC7. Digitale platformen die uitsluitend betalingen verwerken, advertenties plaatsen of gebruikers doorverwijzen naar een platform, vallen in principe niet binnen de reikwijdte van DAC7. Er zijn ook uitzonderingen op de rapportageplicht voor commerciële activiteiten door kleine verkopers, grote verhuurders, overheden en beursgenoteerde bedrijven die activiteiten verrichten via een digitaal platform.

DAC7 verplichtingen

Digitale platforms die onder DAC7 vallen, lopen tegen de volgende verplichtingen aan:

  • Een registratieplicht in één lidstaat, ongeacht of het digitale platform in de EU of in een derde land is gevestigd.
  • Doorlopende due diligence-procedures voor verkopers om o.a. de fiscale woonplaats van verkopers vast te stellen en te controleren op relevante wijzigingen in omstandigheden.
  • Jaarlijkse rapportage over de verkopers en hun op het digitale platform gegenereerde inkomsten aan de bevoegde autoriteit in de EU-lidstaat waar het digitale platform is geregistreerd.
  • Informatieplicht aan de verkopers over de voor hen gerapporteerde inkomsten.

Bent u een platform? Bereid u dan goed voor op deze nieuwe rapportageverplichting. Indien u niet correct voldoet aan de rapportageverplichting, kan de Belastingdienst hoge boetes opleggen. Het is overigens wel de verwachting dat de Belastingdienst in de eerste periode coulant zal omgaan met situaties waarin niet direct correct gerapporteerd wordt.

Bent u verkoper op een platform? Dan kan het platform u om nadere informatie en documentatie vragen. Als het platform u informeert over de inkomsten die u via het platform hebt gegenereerd, kunt u beoordelen of u deze inkomsten correct hebt verwerkt in uw belastingaangiften.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website van de Belastingdienst: EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformen (DAC7) (belastingdienst.nl)

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!