Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

Vanoers.nlBelastingadviesCoronavirus: versoepeling fiscale regelingen – TOGS en btw

Coronavirus: versoepeling fiscale regelingen – TOGS en btw 

Coronavirus: versoepeling fiscale regelingen – TOGS en btw

De bijzondere omstandigheden als gevolg van de coronacrisis geven aanleiding voor tijdelijke versoepelingen van verschillende fiscale regelingen. De Staatssecretaris van Financiën heeft dit op 14 april 2020 bekend gemaakt. De maatregelen worden op korte termijn gepubliceerd in het Besluit noodmaatregelen coronacrisis, en zien onder andere op de volgende onderwerpen:

 • tegemoetkoming TOGS is belastingvrij;
 • diverse btw-maatregelen.

TOGS

Ondernemingen kunnen onder voorwaarden aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 op grond van de Beleidsregel Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS). Een van de voorwaarden is dat in de periode 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 ten minste € 4.000 omzetverlies wordt verwacht. Normaal gesproken behoort een dergelijke vergoeding tot de winst van de onderneming.

Zoals al eerder was aangegeven, wordt deze tegemoetkoming vrijgesteld van belastingheffing voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Dit zal met terugwerkende kracht worden geregeld in het pakket Belastingplan 2021, dat met Prinsjesdag 2020 wordt gepubliceerd.

 

Diverse btw-maatregelen

Voor de heffing van btw zijn diverse maatregelen en goedkeuringen getroffen. Hierna gaan wij hier kort op in.

Uitlenen zorgpersoneel

De terbeschikkingstelling van zorgpersoneel mag in de periode van 16 maart 2020 tot 16 juni 2020 onder de volgende voorwaarden zonder btw gebeuren:

 1. De inlener is een zorginstelling of zorgverlener die de btw-vrijstelling toepast;
 2. De uitlener vermeldt op de factuur dat gebruik gemaakt wordt van deze goedkeuring en legt de gegevens met betrekking tot de toepassing van deze goedkeuring in de administratie vast;
 3. De uitlener mag alleen de brutoloonkosten in rekening brengen aan de inlener, eventueel verhoogd met een administratieve kostenvergoeding van maximaal 5%. Er mag dus geen winst worden beoogd of gemaakt;

Deze goedkeuring heeft geen gevolgen voor het aftrekrecht van de uitlener. Als deze normaal gezien btw-aftrekrecht had, blijft dat dus in stand. Als de uitlener geen aftrekrecht had, ontstaat door toepassing van deze goedkeuring geen (aanvullend) aftrekrecht.

Gratis verstrekking hulpgoederen

De gratis verstrekking van goederen kan onder normale omstandigheden leiden tot een uitsluiting van aftrekrecht of een fictieve heffing van btw. De ondernemer die gratis goederen weggeeft kan dan de btw op de aanschaf van die goederen dan niet in aftrek brengen, of hij moet btw betalen over de gratis verstrekking van die goederen. Dit is niet gewenst voor de gratis verstrekking van medische hulpgoederen en -apparatuur. Daarom wordt onder de volgende voorwaarde goedgekeurd dat de uitsluiting van aftrekrecht en de fictieve heffing van btw achterwege blijven:

 1. Het gaat om goederen die worden genoemd in de ‘Bijlage Gepubliceerde lijst van de Wereld Douaneorganisatie; indelingen van medische voorzieningen in verband met uitbraak Covid-19’;
 2. Voor de aftrek van btw maken de kosten van de goederen onderdeel uit van de algemene kosten van de ondernemer;
 3. Het recht op aftrek van btw voor deze algemene kosten wordt bepaald op basis van de totale omzet van de ondernemer, waarbij de gratis verstrekking van de goederen buiten beschouwing blijft;
 4. De ondernemer vermeldt op de factuur dat gebruik gemaakt wordt van deze goedkeuring en legt de gegevens met betrekking tot de toepassing van deze goedkeuring in de administratie vast.

Toepassen verlaagd btw-tarief online sportlessen door sportscholen

Sportscholen zijn tijdelijk verplicht gesloten vanwege de bestrijding van het coronavirus. Sommige sportscholen bieden hun sportlessen nu online aan. Wettelijk gezien is dit belast naar het algemene btw-tarief van 21%, omdat het sporten niet plaatsvindt in of vanuit een sportaccommodatie.

Vanwege de bijzondere situatie wordt goedgekeurd dat op deze online diensten het verlaagde btw-tarief van 9% wordt toegepast. Deze goedkeuring geldt vanaf 16 maart 2020 totdat de verplichte sluiting van de sportscholen wordt opgeheven.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal
Contact

Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek