Vanoers.nlBelastingadviesCoronavirus: versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes en rente

Coronavirus: versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes en rente 

Coronavirus: versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes en rente

Een van de aangekondigde tijdelijke maatregelen in het Noodpakket banen en economie, is het verlenen van uitstel van betaling van belasting en verlaging van boetes. Ook wordt de rente verlaagd. Wat weten we hier al over?

Update 20 maart 2020:

In afwijking van onderstaand artikel is inmiddels het volgende bekend geworden. De Belastingdienst verleent na indiening van een schriftelijke verzoek om uitstel automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Daarvoor is geen verklaring van een derde deskundige vereist. Als langer uitstel nodig is, zal de Belastingdienst vragen om aanvullende informatie, mogelijk ook om een verklaring van een derde deskundige.

 

Bijzonder uitstel van betaling

Het uitstel van betaling voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en btw kan middels een brief worden aangevraagd. Het uitstel kan pas worden aangevraagd als er een (naheffings)aanslag is opgelegd. Het uitstel van betaling wordt direct verleend en invorderingsmaatregelen worden stopgezet. De inhoudelijke beoordeling van het verzoek om uitstel vindt pas later plaats. Naar onze inschatting kan het wel even duren voordat de Belastingdienst hieraan toekomt, gezien de grote verwachte aantallen verzoeken om uitstel.

Om uitstel van betaling te krijgen moet een derde deskundige (een externe consultant of financier, brancheorganisatie, accountant of belastingadviseur) een verklaring afgeven. Wat er precies in deze verklaring moet komen te staan is nog niet exact bekend, maar vermoedelijk gaat deze over de (verwachte) tijdelijke aard van de liquiditeitsproblemen, de levensvatbaarheid van de onderneming en/of de acute aanwezigheid van liquiditeitsproblemen. Deze verklaring hoeft niet gelijk met indiening van het verzoek om uitstel van betaling te worden meegestuurd. De Belastingdienst vraagt om de verklaring uiterlijk 4 weken later op te sturen.

Let wel: als u met een rechtspersoon zoals een BV of NV gebruik maakt van uitstel van betaling voor de loonheffingen en/of btw, is van belang dat u tijdig een melding betalingsonmacht indient, omdat dat helpt bij het voorkomen van bestuurdersaansprakelijkheid. Tijdig wil zeggen: binnen 14 dagen nadat de belasting uiterlijk op aangifte had moeten worden afgedragen. In veel gevallen moet de melding betalingsonmacht dus eerder worden ingediend dan dat het verzoek om uitstel kan worden gedaan!

 

Verlaging boetes

Om ondernemers tegemoet te komen zal de Belastingdienst de komende tijd een boete (een zogenaamde “verzuimboete”) voor het niet (tijdig) betalen achterwege laten of terugdraaien.

 

Verlaging belasting- en invorderingsrente

Als u een aanslag niet op tijd betaalt, moet u normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 verlaagt de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

De Belastingdienst rekent belastingrente als een aanslag te laat is vastgesteld, bijvoorbeeld omdat u niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.