Vanoers.nlBelastingadviesCoronavirus en Tozo 2

Coronavirus en Tozo 2 

Coronavirus en Tozo 2

De Tozo is met 4 maanden verlengd tot en met 30 september 2020. De regeling wordt uitgewerkt en kan (met terugwerkende kracht) worden aangevraagd per 1 juni 2020. Heeft u nog geen Tozo 1-uitkering? Dan kunt u na 1 juni Tozo 2 aanvragen bij uw woongemeente. Heeft u al wel een Tozo 1-uitkering, dan kunt u een verkorte aanvraag indienen zodra uw woongemeente de aanvraagprocedure gereed heeft. Houd de website van uw gemeente in de gaten voor meer informatie.

Voor welke maanden kunt u ToZo 2 aanvragen?

ToZo 2 wordt na goedkeuring toegekend over de maanden juni, juli, augustus en september. ToZo 1-uitkeringsmaanden worden hier nog vanaf gehaald.

Bijvoorbeeld: als u al een ToZo uitkering heeft tot en met juni, dan geldt ToZo 2 voor de maanden juli en daarna. Heeft u een uitkering tot en met augustus, dan heeft u alleen recht op een ToZo 2-uitkering over de maand september.

Gewijzigde voorwaarden ten opzichte van ToZo 1

Voor ToZo 2 gelden er twee gewijzigde voorwaarden:

  1. Onder ToZo 1 was er geen partnerinkomens- of vermogenstoets. Onder ToZo 2 gaat er wel een partnerinkomenstoets komen. Als het huishoudinkomen (inclusief inkomen van uw partner) boven het sociaal minimum komt, kunt u geen aanspraak maken op een ToZo 2-uitkering.
  2. Zelfstandigen die door corona in liquiditeitsproblemen komen, kunnen een lening aanvragen voor bedrijfskrediet. De lening kent een maximum van € 10.157 voor de aanvraag onder ToZo 1 en ToZo 2 samen. U kunt hier geen beroep op doen als u surseance of faillissement heeft aangevraagd of verkregen.

Wanneer kun u misschien beter geen Tozo aanvragen?

Als het al een tijd slechter gaat met uw onderneming en u denkt dat het verstandiger is om te stoppen met uw onderneming. U kunt in dat geval overwegen van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen gebruik te maken. Hiermee kunt u maximaal 12 maanden een uitkering voor levensonderhoud krijgen. Voor de specifieke voorwaarden verwijzen wij u naar uw gemeente.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Tim Bogaarts
Tim Bogaarts
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
Tim Bogaarts
Tim Bogaarts
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.