Vanoers.nlBelastingadviesCoronavirus en afwikkeling uitstel betaling belastingen

Coronavirus en afwikkeling uitstel betaling belastingen 

Coronavirus en afwikkeling uitstel betaling belastingen

Bijna 200.000 ondernemers hebben sinds maart 2020 gebruik gemaakt van de mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingen aan te vragen, omdat zij vanwege het coronavirus in betalingsproblemen zijn gekomen of dreigen te komen. Dat uitstel is in eerste instantie verleend voor een periode van 3 maanden. Gedurende die periode kan de ondernemer verzoeken om verlenging van het uitstel, als dat nodig is. Meer dan 30.000 ondernemers hebben dat inmiddels gedaan.

Op 28 augustus heeft de Staatssecretaris van Financiën aangekondigd hoe de Belastingdienst omgaat met de afwikkeling van het verleende uitstel van betaling.

Hervatten lopende verplichtingen

Het uitstel loopt uiterlijk af op 1 januari 2021. Als het initiële uitstel van 3 maanden eerder afloopt en er niet om verlenging wordt verzocht, moeten de betalingsverplichtingen vanaf dat moment weer worden hervat. Dat wil zeggen dat naheffingsaanslagen loonheffingen of btw die worden opgelegd na afloop van de 3-maandsperiode, vrijwel direct moeten worden betaald.

Als het (initiële of verlengde) uitstel loopt tot 1 januari 2021, moeten de loonheffingen en btw over december c.q. het 4e kwartaal 2020 weer op het reguliere moment worden voldaan: uiterlijk eind januari 2021.

Dit is opmerkelijk, omdat de Belastingdienst hier met twee maten lijkt te meten.

Aflossen opgebouwde belastingschuld

De belastingschulden die tijdens de periode van uitstel zijn opgekomen, moeten vanaf 1 januari 2021 worden betaald. Als het (initiële of verlengde) uitstel loopt tot 1 januari 2021, krijgt de ondernemer de mogelijkheid om de opgebouwde belastingschuld in 24 gelijke maandelijkse termijnen af te lossen.

Wij hebben echter van de Belastingdienst begrepen dat als het uitstel eerder afloopt en niet wordt verlengd, de invordering vanaf 1 januari 2021 gewoon weer wordt opgestart. De opgebouwde belastingschuld moet dan in beginsel kort na 1 januari 2021 ineens worden voldaan.

Communicatie van de Belastingdienst

De Belastingdienst gaat in september communiceren naar de ondernemers die het uitstel van betaling gebruiken. Daarin worden zij gewezen op de mogelijkheid om het uitstel te verlengen. In december 2020 en in maart 2021 communiceert de Belastingdienst gedetailleerd over de hoogte van de opgebouwde belastingschuld en de betalingsregeling.

Hoe zit het met de rente?

De belastingrente en invorderingsrente zijn eerder dit jaar verlaagd naar 0,01%. De belastingrente wordt vanaf het 4e kwartaal 2020 weer verhoogd naar 4% (ook voor de vennootschapsbelasting). Dit geeft een prikkel aan ondernemers om steeds tijdig en correct aangifte te blijven doen.

De invorderingsrente (die gaat lopen vanaf het moment dat een naheffingsaanslag is opgelegd die niet wordt betaald) blijft echter tot eind 2021 staan op 0,01%. Dit lage rentepercentage zal dus tot en met 2021 gelden voor verleend uitstel van betaling.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.