Corona en btw 

Corona en btw

Om de financiƫle en administratieve lasten als gevolg van het coronavirus te beperken, zijn er verschillende maatregelen genomen. In dit artikel geven wij een korte samenvatting van de maatregelen die genomen zijn op het gebied van de omzetbelasting in het kader van het coronavirus.

Voorkomen van btw-heffing bij het inzetten van zorgpersoneel

Door het coronavirus zal er extra zorgpersoneel worden uitgeleend. Het uitlenen van personeel is voor de btw een belaste prestatie. Om te voorkomen dat deze uitleen leidt tot extra financiƫle en administratieve lasten, is besloten om het uitlenen van zorgpersoneel tijdelijk buiten de heffing van de btw te houden. Voor de toepassing van de btw-vrijstelling zal de zorginstelling moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. De vrijstelling is van toepassing van 16 maart 2020 tot 1 oktober 2020. De maatregel heeft geen invloed op de mate van aftrek van voorbelasting bij de uitlener. Brengt u als uitlener normaal de inkoop-btw in aftrek als voorbelasting? Dan kunt u dit ook tijdens de tijdelijke regeling blijven doen.

Ter beschikking stelling van medische hulpgoederen en apparatuur

Om ten tijde van de crisis te beschikken over voldoende medische hulpgoederen en apparatuur helpen diverse partijen mee door het gratis ter beschikking stellen van apparatuur en medische hulpgoederen. Op basis van de huidige btw-regels wordt deze ter beschikking stelling gezien als een levering en zal over de waarde btw verschuldigd zijn. Er is daarom goedgekeurd dat het (gratis) ter beschikking stellen van medische hulpgoederen en apparatuur geen invloed heeft op de btw. Op de factuur moet wel vermeld worden dat gebruik gemaakt wordt van deze goedkeuring en de relevante gegevens moeten opgenomen worden in de administratie.

Ook hier geldt dat u de inkoop-btw in aftrek kunt blijven brengen. De mate van aftrek wordt namelijk bepaald door de totale omzet. Het gratis verstrekken van medische hulpgoederen en apparatuur blijft buiten de totale omzet.

3 maanden uitstel van btw betalingen

Ondernemers kunnen bijzonder uitstel van betaling aanvragen na het ontvangen van de naheffingsaanslag omzetbelasting. Het bijzonder uitstel van betaling zal gedurende 3 maanden van kracht zijn. Hiermee komen eventuele opgelegde verzuimboetes te vervallen, zonder dat daarvoor bezwaar vereist is.

Tijdelijke verlaging van de belastingrente en de invorderingsrente

Indien men normaal gesproken een aanslag niet op tijd betaalt, dan moet men 4% invorderingsrente betalen. Vanaf 23 maart 2020 tot 1 oktober 2020 is deze invorderingsrente verlaagd van 4% naar 0,01%. Ook de belastingrente wordt tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.

Online sportlessen vallen tijdelijk onder het verlaagd btw-tarief van 9%

Door het huidige coronavirus zijn sportscholen gesloten tot 1 juli 2020. Om hun abonnementhouders toch van dienst te kunnen zijn, bieden sportscholen hun diensten vaak online aan. De toepassing van het verlaagde btw-tarief was echter gekoppeld aan het ter beschikking stellen van sportaccommodaties. Het online aanbieden van sportlessen voldeed hier niet aan. De Staatssecretaris kondigde daarom aan dat het verlaagde btw-tarief ook van toepassing is op sportlessen die sportscholen gedurende de verplichte sluiting online aanbieden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

 

 

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.