Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesEigen bijdrage personeel per 1 januari 2024 geen invloed op BUA-berekening

Eigen bijdrage personeel per 1 januari 2024 geen invloed op BUA-berekening 

Eigen bijdrage personeel per 1 januari 2024 geen invloed op BUA-berekening

Ondernemers die geschenken verstrekken aan hun werknemers of relaties, of andere personeelsvoorzieningen hebben getroffen, kunnen de btw op deze uitgaven niet altijd in aftrek brengen. Volgens het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) kan dit namelijk alleen als deze uitgaven de drempel van € 227 (exclusief btw) per persoon niet te boven gaan. Een eventuele correctie wordt doorgaans verwerkt in de laatste btw-aangifte van het boekjaar.

Tot 1 januari 2024

Op de website van de Belastingdienst staat vermeld dat, in het geval werknemers of relaties een eigen bijdrage betalen voor personeelsvoorzieningen, giften of relatiegeschenken, deze eigen bijdrage (excl. btw) in mindering mag worden gebracht op het totaal van uitgaven dat wordt getoetst aan het drempelbedrag.

Wijziging per 1 januari 2024

De Staatssecretaris van Financiën heeft bij besluit vastgesteld dat met ingang van 1 januari 2024 de eigen bijdrage voor personeelsverstrekkingen, relatiegeschenken of andere giften niet meer in aftrek mag worden gebracht op het totaal van de uitgaven dat wordt getoetst aan het drempelbedrag. De reden hiervan is dat de aftrek van de eigen bijdrage niet is voorzien in het BUA. De website van de Belastingdienst wordt naar aanleiding hiervan per 1 januari 2024 aangepast.

Praktijkvoorbeeld

Deze wijziging kan tot gevolg hebben dat het drempelbedrag van € 227 sneller wordt overschreden, omdat de eigen bijdrage niet meer in aftrek kan worden gebracht van de totale BUA-uitgaven. Wij lichten dit toe aan de hand van een voorbeeld:

Stel u heeft een kledingwinkel en in 2023 verstrekt u spijkerbroeken aan uw honderd werknemers met een kostprijs van € 20.000 (excl. btw). De personeelsleden betalen een eigen bijdrage van € 30,25 (incl. btw). De werkgever ontvangt dus in totaal aan eigen bijdragen (excl. btw): € 30,25 x 100/121 x 100 werknemers = € 2.500. Daarnaast ontvangen de honderd werknemers een gratis trui die de werkgever heeft aangeschaft voor € 50 per stuk (excl. btw).

BUA-berekening met eigen bijdrage (tot 1 januari 2024):

De totale verstrekking bedraagt € 20.000 + € 5.000 – € 2.500 = € 22.500. Per werknemer (totaal 100) verstrekt u € 225.

Omdat dit bedrag onder het drempelbedrag van € 227 blijft, hoeft u geen BUA-correctie te maken in de laatste btw-aangifte van het jaar.

BUA-berekening zonder eigen bijdrage (vanaf 1 januari 2024):

De totale verstrekking bedraagt: € 20.000 + € 5.000 = € 25.000. Per werknemer (totaal 100) verstrekt u € 250.

Dit bedrag gaat het drempelbedrag van € 227 te boven, waardoor een BUA-correctie van € 4.200 (€ 20.000 x 21%) + € 1.050 (€ 5.000 x 21%) = € 5.250 moet worden gemaakt in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Ondernemen en belasting worden vaak in een adem genoemd. Een noodzakelijk kwaad, waar tegelijk allerlei kansen liggen voor wie er verstand van heeft. Van Oers helpt u die kansen te grijpen en vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar praktische adviezen en heldere oplossingen.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!