Vanoers.nlBelastingadviesBtw-vrijstelling medische diensten ook van toepassing op management activiteiten

Btw-vrijstelling medische diensten ook van toepassing op management activiteiten  

Btw-vrijstelling medische diensten ook van toepassing op management activiteiten

In een recente uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland stond de btw-vrijstelling voor medische diensten centraal. In geschil is de vraag of de btw-vrijstelling voor medische diensten ook van toepassing is op de verrichte bijkomende managementactiviteiten. De managementactiviteiten bestonden over het algemeen uit het organiseren en coördineren van de specialistische zorg.

Uitspraak Rechtbank Noord-Nederland

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de btw-vrijstelling voor medische diensten van toepassing is omdat de managementactiviteiten worden verricht om kwalitatief betere en veiligere medische specialistische zorg te leveren. Daarnaast zijn de managementactiviteiten bijkomstig en ondergeschikt en volgen ze de hoofdprestatie; het leveren van medische zorg.

De managementactiviteiten worden daardoor op dezelfde manier behandeld als de medische diensten, waardoor ze onder de btw-vrijstelling vallen. Rechtbank Noord-Nederland nam in haar overweging mee dat de voorzitter van de maatschap slechts 5 √° 6 uur per week besteedde aan de managementtaken. Dit kwam uit op 10% van zijn arbeidstijd. Daarnaast was relevant dat de managementactiviteiten voor het ziekenhuis geen doel op zich zijn. Zonder medische specialistische zorg heeft het ziekenhuis namelijk geen belang bij de managementactiviteiten.

Medische vrijstelling

In de praktijk neemt de Belastingdienst regelmatig het standpunt in dat de btw-vrijstelling voor medische diensten niet van toepassing is op managementactiviteiten in de zorgsector. Deze uitspraak lijkt de deur verder open te zetten voor de toepassing van de medische vrijstelling op andere activiteiten binnen de zorgsector.

Meer informatie

Wilt u meer weten wat deze uitspraak voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.