Vanoers.nlBelastingadviesBtw-vrijgestelde verkopen en de berekening van de pro rata

Btw-vrijgestelde verkopen en de berekening van de pro rata 

Btw-vrijgestelde verkopen en de berekening van de pro rata

Rechtbank Gelderland oordeelt in haar uitspraak van december 2019 dat X bv bij de pro rata berekening (btw-belaste omzet / (btw-belaste omzet + btw-vrijgestelde omzet)) ook rekening dient te houden met verkopen die zij verricht die vrijgesteld zijn van btw. Het gevolg hiervan is dat de uitkomst van genoemde breuk lager wordt. Dit betekent dat er minder btw op de algemene kosten in aftrek kan worden gebracht.

Casus

X bv verwerft, ontwikkelt en exploiteert onroerende zaken en verricht zowel btw-vrijgestelde als btw-belaste prestaties. In 2006 en 2007 verkoopt X minimaal vier appartementen en een onroerende zaak. Hierbij is geen btw in rekening gebracht. De omzet die zij heeft behaald met deze verkopen, neemt X niet mee in haar pro rata berekening. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur een naheffingsaanslag op aan X bv. Volgens de inspecteur moet bij de pro rata berekening namelijk wel rekening worden gehouden met de btw-vrijgestelde verkopen door X bv.

 

Oordeel rechtbank

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv bij de pro rata berekening rekening moet houden met de btw-vrijgestelde verkopen. X bv maakt niet aannemelijk dat de omzet buiten de pro rata berekening moet blijven. De verkopen zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met de gebruikelijke economische activiteiten van de onderneming en maken daarvan structureel onderdeel uit. De rechtbank acht daarbij onder andere van belang dat X bv en de met haar samenwerkende groep van bv’s en aandeelhouders in gezamenlijk overleg besluiten welke bv welk pand koopt. Tevens wijst de rechtbank er op dat met enige regelmaat in het verleden onroerende zaken zijn verkocht. Van incidentele activiteiten is alsdan géén sprake.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over de berekeningswijze van de pro rata? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.