Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesSchoonmaken van hotelkamers is btw verlegd

Schoonmaken van hotelkamers is btw verlegd 

Btw-verlegging bij schoonmaakdiensten

Een vennootschap onder firma (‘vof’) huurt personeel in voor de schoonmaak van hotelkamers, krijgt hiervoor btw in rekening gebracht en brengt deze btw op aangifte in aftrek. Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur de btw-aftrek terecht heeft geweigerd. De btw had namelijk naar de vof moeten worden verlegd.

Casus

De vof heeft in 2013 en 2014 personeel ingeleend van Y BV. Het personeel hield zich onder meer bezig met het schoonmaken van hotelkamers. De schoonmaakwerkzaamheden werden verricht in hotels van klanten van de vof.

Y BV heeft op haar facturen voor het uitlenen van personeel altijd btw in rekening gebracht aan de vof. Y BV heeft deze btw op aangifte aangegeven, maar niet voldaan. Y BV is in 2015 failliet gegaan. De vof heeft alle btw die Y BV aan haar in rekening heeft gebracht, op aangifte in aftrek gebracht. De inspecteur neemt na een boekenonderzoek bij de vof het standpunt in dat deze btw ten onrechte in aftrek is gebracht, omdat daarvoor de btw-verleggingsregeling had moeten worden toegepast. Op grond hiervan heeft de inspecteur een naheffingsaanslag opgelegd. In geschil is (onder andere) of de inspecteur de naheffingsaanslag terecht heeft opgelegd.

Uitspraak Hof

Nederland kent een btw-verleggingsregeling voor het ter beschikking stellen van personeel dat werkzaam is bij de uitvoering van werken van stoffelijke aard die betrekking hebben op onroerende zaken. Omdat de vof niet heeft bestreden dat geen sprake is van dergelijke werkzaamheden, gaat het Hof ervanuit dat de btw-verleggingsregeling van toepassing is. Dit betekent dat Y BV voor deze werkzaamheden ten onrechte btw in rekening heeft gebracht aan de vof. De vof als afnemer heeft volgens vaste jurisprudentie geen recht op aftrek van dergelijke ten onrechte gefactureerde btw. Dit ongeacht of (zoals in casu) de afnemer die btw heeft betaald aan de prestatieverrichter, al dan niet op een G-rekening. Het Hof merkt hierbij bovendien nog op dat betaling op een G-rekening enkel van betekenis is voor inleners- of ketenaansprakelijkheid. Een dergelijke aansprakelijkheid is in deze zaak niet aan de orde.

Relevantie voor de praktijk

Wees als afnemer van prestaties altijd alert of u terecht btw in rekening gebracht krijgt, of dat de btw eigenlijk naar u had moeten worden verlegd. De verleggingsregeling kan in het bijzonder spelen als u zich in de bouw en scheepsbouw sector bevindt. Echter Nederland kent ook andere verleggingsregelingen, zoals bv. voor levering van afvalstoffen, de levering van mobiele telefoons en de levering van CO2-emissierechten. Als de btw ten onrechte aan u is gefactureerd, is de in rekening gebrachte btw niet aftrekbaar. De inspecteur kan de in aftrek gebrachte btw dan naheffen. Dit doet zich met name voor als (zoals in casu) de prestatieverrichter failliet gaat en hij de in rekening gebrachte btw nooit heeft voldaan.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!