Vanoers.nlBelastingadviesBtw tarieven voor kampeerterrein en lang parkeren-arrangement

Btw tarieven voor kampeerterrein en lang parkeren-arrangement 

btw-tarieven voor kampeerterrein en lang parkeren-arrangement

Recent is een tweetal uitspraken gedaan over welk btw-tarief van toepassing is bij parkeren. Hof Den Haag heeft eind 2022 beslist dat het parkeren bij een kampeerterrein van een festival onder het verlaagde btw-tarief valt. Hof Amsterdam heeft begin 2023 beslist dat het reguliere btw-tarief van toepassing is op een lang parkeren-arrangement bij een hotel. In dit artikel gaan wij verder in op beide uitspraken en de relevantie hiervan in de praktijk.

Parkeren bij festival

Hof Den Haag heeft op 17 november 2022 geoordeeld dat het parkeren bij een kampeerterrein van een festival onder het verlaagde btw-tarief valt. Het Hof besliste hier dat het bieden van een parkeergelegenheid een voor de btw afzonderlijk te duiden prestatie is en normaliter is belast met het algemene btw-tarief. Toch is in deze uitspraak geoordeeld dat de parkeerdienst (ook) belast is tegen het verlaagde btw-tarief, omdat de staatssecretaris in zijn besluit ‘toelichting tabel I’ schrijft dat het geven van gelegenheid tot het plaatsen van een auto bij een kamp- en vakantiebestedingsbedrijf ook onder het verlaagde tarief valt. Relevant hierbij is dus wel dat de festivalexploitant succesvol heeft betoogd dat zij een (vorm van een) kamp- en vakantiebestedingsbedrijf exploiteert.

Langdurig parkeren bij hotel

In de zaak van Hof Amsterdam van 12 januari 2023 ging het om een vlakbij Schiphol gelegen hotel. Dit hotel biedt zogenoemde ‘Park-Sleep-Fly’-arrangementen (PSF-arrangementen) aan. Dit arrangement ziet op logies, een shuttlebus naar het vliegveld en de mogelijkheid om tot 29 dagen na het verblijf te parkeren bij het hotel. Het hotel had het (destijds geldende) verlaagde btw-tarief van 6% toegepast voor het gehele PSF-arrangement. Vervolgens zijn naheffingsaanslagen opgelegd, omdat de inspecteur van mening was dat het parkeren moest worden belast tegen het algemene btw-tarief van 21%. Het hotel was van mening dat het PSF-arrangement een ondeelbare economische prestatie is waarvan splitsing kunstmatig is en dat daarom op het gehele arrangement het verlaagde btw-tarief geldt.

Het Hof Amsterdam oordeelt dat het PSF-arrangement wel degelijk bestaat uit te onderscheiden prestaties. Het feit dat het hotel maar één prijs voor het arrangement hanteert doet hier niet aan af. De parkeerdienst moet los worden gezien van de overnachting, waardoor de parkeerdienst tegen het algemene btw-tarief dient te worden belast.

Relevantie in de praktijk

In beide uitspraken komt naar voren dat het bieden van parkeergelegenheid een voor de btw afzonderlijk te duiden prestatie is die normaliter is belast tegen het algemene btw-tarief. Dit is niet verrassend en volgt inmiddels uit legio rechtspraak over het onderwerp ‘btw en parkeren’. De uitspraak van Hof Den Haag toont aan dat het nog steeds niet onmogelijk is om te betogen dat het verlaagde btw-tarief (ook) van toepassing is bij parkeren. Aangezien het hier echter om zeer specifieke feiten gaat (veel evenementen zullen bv. niet direct kunnen betogen dat zij een kamp- en vakantiebestedingsbedrijf exploiteren), is het maar de vraag of deze uitspraak breed inzetbaar is voor de praktijk.

Meer informatie?

Mocht u betrokken zijn bij een soortgelijke casus, dan denken wij graag met u mee. U kunt contact opnemen met onze specialisten via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!