Vanoers.nlBelastingadviesBtw-privégebruik auto buitenlandse werknemer

Btw-privégebruik auto buitenlandse werknemer 

Btw-privégebruik auto buitenlandse werknemer

Uit een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie blijkt dat de terbeschikkingstelling van een auto aan een buitenlandse werknemer in die casus niet belast is met buitenlandse btw. De werkgever hoeft zich dus niet in het woonland van de werknemer te registreren om daar btw over het privégebruik van de auto af te dragen. Een werkgever is in die situatie echter wel btw verschuldigd in het vestigingsland wegens een fictieve dienst als de werkgever btw-aftrekrecht heeft ten aanzien van de auto’s. Onder bepaalde omstandigheden is echter wel buitenlandse btw verschuldigd.

Wel buitenlandse btw

Wel is buitenlandse btw verschuldigd als de buitenlandse werknemer permanent en exclusief het recht krijgt om de auto voor privédoeleinden te gebruiken, hiervoor daadwerkelijk huurgeld betaalt en de auto voor meer dan dertig dagen tot zijn beschikking heeft. Het daadwerkelijk betalen van huurgeld kan bijvoorbeeld blijken uit het feit dat de werknemer voor een deel afziet van uitbetaling van loon.

Praktijk

In de praktijk zal het erg lastig zijn om vast te stellen of sprake is van de betaling van huurgeld. Dit zal van geval tot geval beoordeeld moeten worden. Met name voor werkgevers met veel buitenlandse werknemers die aan hen een auto ter beschikking stellen, is het gezien het belang aan te raden om dit te beoordelen.

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij deze beoordeling? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Adriaensen - Vriends | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.