Vanoers.nlBelastingadviesBtw-ondernemerschap commissarissen en leden Raad van Toezicht

Btw-ondernemerschap commissarissen en leden Raad van Toezicht 

Gestapeld muntgeld

Eind vorig jaar oordeelde de Rechtbank dat een commissaris als lid van een Raad van Commissarissen van een stichting ondernemer is voor de btw.

Werkzaamheden als commissaris

Daarbij was van belang dat de werkzaamheden als commissaris zelfstandig worden verricht, namelijk op eigen naam, voor eigen rekening en onder eigen verantwoordelijkheid. Dat de werkzaamheden ten behoeve van slechts één opdrachtgever worden verricht impliceert niet dat de werkzaamheden binnen de eigen kring en dus niet in het economische verkeer worden verricht. In zijn taakuitoefening was de commissaris gebonden aan een taakomschrijving zoals vastgelegd in de statuten van de stichting. Uit de omschrijving van die taak volgt geen verhouding van ondergeschiktheid. Dat de commissaris naast het commissariaat bij de stichting geen andere commissariaten vervult is niet meer van belang aangezien de goedkeuring dat commissarissen die maximaal vier commissariaten vervullen niet worden aangemerkt als btw-ondernemer, vanaf 2013 is komen te vervallen.

Uit vorenstaande volgt dat een commissaris die op eigen naam, voor eigen rekening en onder eigen verantwoordelijkheid werkzaam is, waarbij geen sprake is van ondergeschiktheid, kwalificeert als btw-ondernemer. In dat geval zal de commissaris een btw-identificatienummer moeten aanvragen bij de Belastingdienst. In beginsel is de commissaris verplicht om voor de verrichte werkzaamheden facturen met btw te versturen en btw-aangiften in te dienen. Deze verplichtingen komen te vervallen wanneer de Belastingdienst op verzoek een goedkeuring voor ontheffing van administratieve verplichtingen heeft afgegeven. Deze ontheffing kan enkel ingaan met ingang van een boekjaar. Een verzoek om ontheffing van administratie verplichtingen is mogelijk wanneer in een jaar € 1.345 of minder btw moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Daarnaast kan de commissaris mogelijk de kleineondernemersregeling toepassing waardoor de commissaris in aanmerking komt voor een belastingvermindering dan wel in het geheel geen btw hoeft af te dragen.

Het voorgaande geldt onverkort ook voor leden van een Raad van Toezicht.

Neem voor eventuele vragen over de toepassing van vorenstaande contact op met een van onze btw-adviseurs.

lenny blaakman
Lenny Blaakman
Manager fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.