Vanoers.nlBelastingadviesGeen btw-gevolgen bij sale-and-leaseback

Geen btw-gevolgen bij sale-and-leaseback 

Sale-and-leaseback

Op 27 maart 2019 heeft het Europese Hof van Justitie (verder: HvJ EU) in de zaak Mydibel geoordeeld dat een sale-and-leaseback van vastgoed, in geval van een zuiver financiële transactie, niet tot een levering van de betrokken onroerende zaak leidt. Daardoor bestaat er geen verplichting om in aftrek gebrachte voorbelasting op kosten met betrekking tot het vastgoed te herzien.

Sale-and-leaseback transactie

De zaak betrof de situatie waarbij Mydibel met het vastgoed zogenoemde ‘sale-and-leaseback’ transacties verrichtte, om haar liquiditeitspositie te verbeteren. De transacties bestonden enerzijds uit het vestigen van een recht van erfpacht op het vastgoed ten behoeve van financiële instellingen. Anderzijds sloten deze financiële instellingen met Mydibel een leaseovereenkomst om Mydibel het recht op gebruik van het vastgoed te verlenen.

 

Economische benadering

Met het oordeel dat de sale-and-leaseback in dit geval niet de afzonderlijke levering van een onroerende zaak en een daaropvolgende verhuurdienst betreft, lijkt het HvJ EU een meer economische benadering te kiezen voor dit soort transacties. Het oordeel van het HvJ EU betekent overigens niet dat bij alle sale-and-leaseback transacties een economische benadering opgaat. Betrokkenen bij sale-and-leaseback transacties zullen daarom steeds van geval tot geval moeten bepalen of voor de btw sprake is van verschillende belastbare prestaties over en weer, of dat sprake is van één zuiver financiële transactie die niet leidt tot de levering van de (onroerende) zaak.

 

Impact op de btw-positie

De uitkomst van deze zaak is relevant voor ondernemingen die zijn betrokken bij sale-and-leaseback transacties en kan in brede zin van invloed zijn op de Nederlandse praktijk. Het antwoord op deze vraag is niet slechts relevant voor het mogelijk toepassen van herzieningsregels, maar ook voor het bepalen van het aftrekrecht van de betrokken ondernemingen en eventueel het berekenen van het pro-rata aftrekpercentage. Met het veranderen van de btw-kwalificatie kunnen bovendien gevolgen optreden voor de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting. Wij raden ondernemingen die reeds zijn betrokken bij sale-and-leaseback transacties aan de impact van deze zaak op de btw-positie te bepalen. Bij het aangaan van nieuwe transacties dient ook rekening te worden gehouden met deze zaak omdat de uitkomst van invloed kan zijn op de btw-kosten en cashflow van de onderneming.

 

Meer weten?

Heeft u vragen over de gevolgen van een sale-and-leaseback voor uw btw-positie, neem dan contact met ons op.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.