Vanoers.nlBelastingadviesBtw en vouchers: update

Btw en vouchers: update 

Cadeauverpakking strik

In ons artikel van 13 december 2018 gaven wij een overzicht van de nieuwe regels voor vouchers per 1 januari 2019. Tevens gaven wij aan dat de Staatssecretaris van Financiën met een beleidsbesluit zou komen ter verduidelijking voor de praktijk. Dit besluit is inmiddels op 14 december 2018 gepubliceerd. Dit besluit bevat o.a.:

  • Bepalingen over de verschillende instrumenten en hoe die zich tot elkaar verhouden (vouchers, zegels, waardebonnen en kortingsbonnen)
  • Bepalingen over het onderscheid tussen single purpose vouchers en multi purpose vouchers
  • Bepalingen over het gratis verstrekken van vouchers
  • Overgangsregeling

In dit artikel gaan wij enkel in op het onderscheid tussen vouchers, zegels, waardebonnen en kortingsbonnen (paragraaf 2 van het besluit).

Vouchers

Kenmerk

Van een voucher is sprake als het soort goed/dienst of identiteit van de potentiële verrichter en de voorwaarden voor gebruik van de vouchers staan vermeld op de voucher of bijbehorende documentatie.

Vouchers kunnen gratis of tegen vergoeding worden versterkt.

Inwisseling/gebruik

Een voucher kan ingewisseld worden voor goederen of diensten.

Inwisseling of gebruik van de voucher kan geschieden zonder dat een bijbetaling is vereist.

Enkelvoudig vs. meervoudig gebruik

Vouchers kunnen worden onderverdeeld in vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik. Bij vouchers voor enkelvoudig gebruik staat de plaats van de prestatie en het verschuldigde btw-bedrag bij uitgifte al vast. In dat geval is btw verschuldigd bij uitgifte of overdracht. Indien dat niet het geval is, is sprake van een voucher voor meervoudig gebruik en is btw verschuldigd bij inwisseling.

Zegels

Zegels onderscheiden zich van vouchers en waardebonnen doordat zij (eventueel samen met andere zegels) enkel recht geven op uitbetaling van geld. Zij kunnen niet ingewisseld worden voor een korting of voor goederen of diensten. Zegels worden altijd gratis verstrekt. Koopzegels worden tegen betaling verstrekt.

Waardebonnen

Kenmerk

Een waardebon geeft recht op een korting en wordt gratis of tegen vergoeding verstrekt bij de levering van een goed of dienst. Indien een kortingsbon los wordt verstrekt, dus niet bij de levering van een goed of dienst, is geen sprake van een waardebon (zie hierna voor kortingsbonnen).

Inwisseling/gebruik

Een waardebon kan ingewisseld worden voor goederen of diensten.

Bij inwisseling van een waardebon is bijbetaling verplicht. Hiermee onderscheidt de waardebon zich van de voucher.

Inwisseling van een waardebon kan slechts eenmalig geschieden. Een kortingsbon die een jaar lang recht geeft op een korting is dus geen waardebon.

Over het bedrag dat bij inwisseling voor een goed of diensten wordt bijbetaald is btw verschuldigd. Is de waardebon tegen vergoeding verstrekt dan is bij inwisseling btw verschuldigd over de bijbetaling en over het bedrag dat voor de waardebon is betaald.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen worden niet verstrekt bij de levering van een goed of dienst. Bij inwisseling van een kortingsbon is bijbetaling verplicht. De uitgifte van een kortingsbon tegen vergoeding is belast met btw. De btw-gevolgen bij inwisseling zijn afhankelijk van de vraag op welke ondernemer de korting drukt (ondernemer, fabrikant of centrale instantie).

Soort instrumenten niet duidelijk bij uitgifte

Bij instrumenten die naar keuze ingewisseld kunnen worden voor geld, goederen, diensten of een korting kan pas op het moment van inwisselen bepaald worden wat de btw-gevolgen zijn. De uitgifte van deze instrumenten wordt niet in de btw-heffing betrokken. Bij inwisseling van deze instrumenten bestaan de volgende drie mogelijkheden:

  • Inwisseling voor geld à gelden de regels voor zegels
  • Inwisseling voor goederen of diensten zonder verplichte bijbetaling à gelden de regels voor vouchers voor meervoudig gebruik
  • Uitgifte al dan niet bij levering van goederen of diensten en inwisseling voor goederen of diensten met verplichte bijbetaling à gelden de regels voor waardebonnen

Uit voorgaande blijkt dat de kwalificatie van het soort instrument erg afhankelijk is van de exacte feiten en omstandigheden. Heeft u vragen over deze kwalificatie en de daarbij behorende btw-gevolgen, neem dan contact op met de btw-adviesgroep.

anja vriends
Anja Vriends
Btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Vriends | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.