Vanoers.nlBelastingadviesContributie vereniging voor liefhebbers van auto’s is niet belast met btw

Contributie vereniging voor liefhebbers van auto’s is niet belast met btw 

Contributie vereniging voor liefhebbers van auto’s is niet belast met btw

In de praktijk komt regelmatig de vraag aan de orde of een contributie belast is met btw. Dezelfde vraag deed zich voor bij een vereniging van autoliefhebbers. De rechtbank heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat de vereniging geen btw verschuldigd is over de ontvangen contributie.

De casus

Een vereniging van autoliefhebbers organiseert onder andere evenementen, tourritten en clubavonden. Leden betalen jaarlijks een bijdrage van € 65 (contributie) en krijgen hiermee gratis toegang. De Belastingdienst is van mening dat de vereniging btw moet berekenen over de contributie. De rechtbank stelt voorop dat de vereniging prestaties onder bezwarende titel verricht. Er is echter pas sprake van een belastbare prestatie als er een rechtstreeks verband bestaat tussen de betaling van de contributie en de activiteiten van de vereniging. Dat heeft de Belastingdienst hier niet aannemelijk gemaakt.

De rechtbank weegt bij haar oordeel mee dat veelal ook niet-leden welkom zijn bij de activiteiten die de vereniging organiseert, zonder dat zij hiervoor een contributie of andere bijdrage moeten betalen. Daarnaast moeten leden altijd hetzelfde bedrag aan contributie betalen, ongeacht de mate waarin zij deelnemen aan de activiteiten van de vereniging. De leden kunnen bovendien niet afdwingen dat en hoeveel activiteiten door de vereniging worden georganiseerd. De rechtbank komt op basis hiervan tot haar oordeel dat geen btw is verschuldigd over de contributies die zij ontvangt.

Relevantie praktijk

De uitspraak van de rechtbank is een mooie (en wat ons betreft terechte) uitkomst voor de vereniging, die de eerdere btw die op aangifte is voldaan alsnog kan terugvragen. Omdat hoger beroep is ingesteld, is het nog wel de vraag of de uitspraak in stand blijft.  Tegelijkertijd laat het arrest zien dat de toets of btw moet worden voldaan over de ontvangst van contributies, een erg feitelijke aangelegenheid is waarbij de fiscus zomaar een andere mening kan zijn toegedaan.

Meer informatie?

Bent u als organisatie betrokken bij de inning van contributies en heeft u een vraag over de btw-behandeling hiervan? Neem dan vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!