Vanoers.nlBelastingadviesBtw-besluit ‘bijzonder overheidstoezicht’ beleggingsfondsen geactualiseerd

Btw-besluit ‘bijzonder overheidstoezicht’ beleggingsfondsen geactualiseerd 

Btw besluit

Op 2 november 2021 heeft de Staatssecretaris van Financiën het aangepaste besluit ‘Beheer van gemeenschappelijke beleggingsfondsen; bijzonder overheidstoezicht’ gepubliceerd naar aanleiding van eerdere jurisprudentie van de Hoge Raad. De aanpassing heeft betrekking op verruiming van het begrip ‘bijzonder overheidstoezicht’. Meer informatie over de achtergrond en de inhoud van deze aanpassing leest u in dit artikel.

Btw-vrijstelling collectief vermogensbeheer

Het besluit heeft betrekking op de vrijstelling voor het beheer van door beleggingsfondsen en beleggingsmaatschappijen ter collectieve belegging bijeengebrachte vermogens (ook wel collectief vermogensbeheer). Deze vrijstelling is in beginsel van toepassing op instellingen voor collectieve beleggingen in effecten (afgekort: icbe’s). De Hoge Raad acht de vrijstelling echter ook van toepassing op instellingen die vergelijkbaar zijn met icbe’s. Vereist hiervoor is onder andere dat het collectief beleggingsfonds onderworpen is aan ‘bijzonder overheidstoezicht’.

Aanleiding aanpassing besluit

Het vereiste van ‘bijzonder overheidstoezicht’ is door het Europese Hof van Justitie geïntroduceerd in de zaak Fiscale eenheid X. Ter verduidelijking van dit vereiste heeft de staatssecretaris in 2019 een besluit gepubliceerd.

In het arrest van de Hoge Raad van 4 december 2020 werd een ruimere uitleg voor ‘bijzonder overheidstoezicht’ gegeven. De reikwijdte van de vrijstelling voor collectief vermogensbeheer werd hierdoor ruimer. Naar aanleiding van dit arrest heeft de staatssecretaris het besluit van 22 maart 2019 inzake ‘Beheer van gemeenschappelijk beleggingsfondsen; bijzonder overheidstoezicht’ momenteel dus aangepast.

Bijzonder overheidstoezicht

In het vernieuwde besluit (nr. 2021/44815) is het begrip ‘bijzonder overheidstoezicht’ nu verruimd met:

  • Andere voor de btw als gemeenschappelijke beleggingsfondsen aan te merken fondsen waaraan beleggingsdiensten worden verleend door beleggingsonderneming onder hun vergunningsplicht op grond van artikel 2:96 Wft.
  • Gemeenschappelijke beleggingsfondsen die beheerd worden door banken onder hun vergunningsplicht op grond van artikel 2:11 en 2:13 Wft in samenhang met artikel 2:97 Wft.

Het vernieuwde besluit is mogelijk door de verruiming van het ‘bijzonder overheidstoezicht’ ook van toepassing op vrijgestelde beleggingsinstellingen (VBI’s) en Fondsen voor Gemene rekening (afhankelijk van de invulling van de overige voorwaarden van de vrijstelling).

Ingangsdatum

Het vernieuwde besluit is op 3 november 2021 van kracht en werkt terug tot en met 4 december 2020. Het verouderde besluit van 22 maart 2019 is daarmee ingetrokken.

Dit artikel is een update van het artikel: Geen btw voor vermogensbeheerders – Van Oers Accountancy & Advies.

Meer informatie

Houdt u zich bezig met vermogensbeheer? Of neemt u diensten van een vermogensbeheerder af? Mogelijk heeft de verruiming van het besluit dan gevolgen voor u. Wilt u meer weten naar aanleiding van het bovenstaande artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
Verlaagd btw tarief

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!