Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesFeitelijk verblijf doorslaggevend voor kwalificatie short-stay verhuur

Feitelijk verblijf doorslaggevend voor kwalificatie short-stay verhuur 

btw-belasting en short-stay verhuur vakantiewoning

Een holdingvennootschap heeft een villa aan zee aangeschaft en verhuurt deze voor vakantiedoeleinden aan haar directeur-grootaandeelhouder (dga). De vraag rijst of het terecht is dat btw in rekening is gebracht over de verhuur. Rechtbank Gelderland bevestigt dit. Het is niet relevant dat de huurovereenkomst voor een periode van een jaar is afgesloten. De vennootschap heeft daarom recht op aftrek van btw op de verbouwingskosten.

Casus

Een holdingvennootschap (hierna: ‘belanghebbende’) verhuurt een door haar gekochte vrijstaande villa aan zee voor vakantiedoeleinden aan haar dga, met een exclusief contract van een jaar voor € 6.000 per maand. Belanghebbende laat de woning verbouwen en trekt de voorbelasting hierop af.

De inspecteur heft belasting na één kwartaal en weigert het verzoek om teruggaaf na het andere kwartaal omdat er volgens hem geen sprake zou zijn van verhuur binnen het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijven (hierna: ‘short-stay verhuur’). Het contract duurde namelijk langer dan 6 maanden en het feitelijke verblijf in de woning, dat volgens de verklaring van de dga in totaal 32 dagen was dat jaar, wordt door de inspecteur als niet relevant beschouwd.

Belanghebbende is het daar niet mee eens en stelt dat er wel sprake is van short-stay verhuur. Hierbij beroept zij zich met name op de tekst van par. 7.4.1. van het Besluit Omzetbelasting, Levering en verhuur van onroerende zaken (hierna: het ‘Vastgoedbesluit’), waaruit volgens haar blijkt dat het feitelijke verblijf juist doorslaggevend is.

Oordeel rechtbank

De rechtbank overweegt eerst dat op basis van wet en jurisprudentie (los van het Vastgoedbesluit) geen sprake is van short-stay verhuur en dat de verhuur dus vrijgesteld is. Dit komt omdat er geen sprake is van concurrentie met het hotel- en vakantiebestedingsbedrijf. Echter, op grond van de uitleg van de tekst van het Vastgoedbesluit stelt de rechtbank belanghebbende toch in het gelijk. Belanghebbende heeft daarmee recht op aftrek van btw op de verbouwingskosten. De Belastingdienst heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank.

Relevantie voor de praktijk

De uitspraak van de rechtbank is goed te volgen. Het Vastgoedbesluit is immers duidelijk: in de situatie waarin de huurder het middelpunt van zijn maatschappelijke leven niet naar de woning verplaatst, is de duur van het feitelijke verblijf doorslaggevend voor de beoordeling of er sprake is van short-stay verhuur.

Ter volledigheid merken wij op dat belanghebbende in het gelijk is gesteld op grond van het Vastgoedbesluit uit 2013. Met ingang van 1 januari 2024 is een geactualiseerd Vastgoedbesluit van kracht geworden. Omdat ook in het geactualiseerde Vastgoedbesluit wordt aangesloten bij de duur van het feitelijke verblijf, blijft deze uitspraak relevant.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!