Vanoers.nlBelastingadviesBtw-tarief beheervergoeding vakantieparkexploitanten

Btw-tarief beheervergoeding vakantieparkexploitanten 

Btw-tarief beheervergoeding vakantieparkexploitanten

Op 2 augustus 2023 heeft de Staatssecretaris van Financiën een notitie van het landelijk vaktechnisch overleg omzetbelasting openbaar gemaakt. Deze notitie heeft betrekking op het btw-tarief dat van toepassing is bij het in rekening brengen van beheervergoedingen door vakantieparkexploitanten aan eigenaren en huurders van een vakantiewoning. In dit artikel leest u hier meer over.

Beheervergoedingen

Vakantieparkbeheerders kunnen beheervergoedingen aan zowel huurders als eigenaren van vakantiewoningen in rekening brengen. Deze vergoedingen worden in rekening gebracht voor het onderhoud van het vakantiepark. Hierbij valt te denken aan werkzaamheden als schoonmaak, onderhoud, beveiliging, etc. Er is een verschil in btw-behandeling van beheervergoedingen die in rekening worden gebracht aan huurders en eigenaren van vakantiewoningen.

Verlaagd btw-tarief – huurders

Uit de notitie volgt dat de beheervergoeding die aan huurders in rekening wordt gebracht, valt onder ‘het geven van gelegenheid tot kamperen’, omdat sprake is van een bijkomende prestatie behorende bij een hoofdprestatie (kamperen/logies). Als gevolg hiervan vallen beheervergoedingen aan huurders van een vakantiewoning onder het verlaagde btw-tarief van 9%.

Algemeen btw-tarief – eigenaren

Uit de notitie volgt dat de beheervergoeding die aan eigenaren in rekening wordt gebracht belast is tegen het algemene btw-tarief. Van een koppeling met een hoofdprestatie die onder het verlaagde btw-tarief valt (zoals dat bij huurders het geval is) is in deze situatie namelijk geen sprake. Zodoende dat de beheervergoedingen aan eigenaren van een vakantiewoning onder het algemene btw-tarief van 21% vallen.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!