Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesBtw-aftrek tijdens leegstand vakantiewoning

Btw-aftrek tijdens leegstand vakantiewoning  

Btw-aftrek tijdens leegstand vakantiewoning

Als een vakantiewoning uitsluitend wordt verhuurd voor kort verblijf, is de btw op de kosten van die vakantiewoning volledig aftrekbaar. Als de woning uitsluitend privé wordt gebruikt, is btw-aftrek uiteraard niet mogelijk. In de praktijk komt het vaak voor dat een vakantiewoning zowel wordt verhuurd als privé wordt gebruikt. In dat geval kan er discussie ontstaan over de mate van btw-aftrekrecht, met name over de periodes waarin de vakantiewoning niet gebruikt wordt (leegstand).

Btw-aftrek periode leegstand

De Belastingdienst neemt dan vaak het standpunt in dat de woning tijdens periodes van leegstand voor privédoeleinden ter beschikking staat (dus geen btw-aftrekrecht) of dat de periodes van leegstand moeten worden genegeerd (dus deels btw-aftrekrecht). Belastingplichtigen zijn eerder geneigd te stellen dat er voor die periodes gezocht wordt naar een huurder (dus wel aftrekrecht). De Hoge Raad heeft onlangs over zo’n situatie uitspraak gedaan.

Casus

X is eigenaar van een recreatiewoning, die zowel wordt gebruikt voor de verhuur, via een bemiddelingsbureau, als voor privégebruik. In 2011, 2012 en 2013 wordt de woning 10, 61 resp. 103 dagen verhuurd. In elk van die jaren gebruikt X de woning zelf 73 dagen. In geschil is hoe de toerekening van de periode van leegstand voor de btw moet plaatsvinden. De inspecteur gaat in zijn berekening voor het privégebruik uit van de dagen dat de woning in gebruik was. X stelt dat in de berekening moet worden uitgegaan van 365 dagen.

De Hoge Raad oordeelt dat de perioden van leegstand van de recreatiebungalow niet zijn aan te merken als perioden waarin de woning voor privédoeleinden ter beschikking staat aan X. Gezien de uit de beheer- en verhuurovereenkomst voortvloeiende beperkingen, kan X de woning niet meteen zelf gebruiken. X heeft de recreatiewoning op zodanige wijze aan het bureau beschikbaar gesteld dat hij zelf niet op elk moment naar eigen goeddunken kan beschikken over de recreatiewoning, buiten de perioden waarin hij de recreatiewoning daadwerkelijk voor zichzelf en/of zijn gezinsleden beschikbaar houdt.

Gezien deze omstandigheden wordt het privégebruik dus bepaald op 73/365 = 20%.

Btw-tarief

Op het privégebruik van de woning is uiteraard wel het algemene btw-tarief van 21% van toepassing. Dit zou anders zijn als X de woning zou ‘terughuren’ van het bemiddelingsbureau. In dat laatste geval is namelijk het tarief van 9% van toepassing.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!