Box 3-bezwaar 

Voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2022 nog met volledige box 3-heffing

Naar aanleiding van het Kerstarrest wordt het box 3-rendement nu op twee manieren vastgesteld door de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt het box 3-inkomen volgens de wet zoals die gold voordat het Kerstarrest werd gewezen en volgens de zogenoemde forfaitaire spaarvariant. Bij de forfaitaire spaarvariant wordt het vermogen gesplitst in drie categorie├źn en wordt voor elke categorie een apart forfait toegepast. De laagste uitkomst van beide opties wordt toegepast in de definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Belasting over werkelijk behaald rendement

Ondanks de aanpassing die dus is doorgevoerd, het splitsen van het vermogen in drie categorie├źn en voor elke categorie een apart forfait toepassen, speelt er de vraag of dit juist is. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat er belasting dient te worden betaald over het werkelijk behaalde rendement. Het is de vraag of de zogenoemde forfaitaire spaarvariant wel in lijn is met het begrip werkelijk behaald rendement.

Bezwaar maken

Vanwege deze nog openstaande vraag wordt er op dit moment gekeken of het mogelijk is om niet meer voor iedere belastingplichtige individueel bezwaar in te dienen. De bedoeling is dan dat iedere belastingplichtige met dezelfde rechtsvraag meeloopt in het massaal bezwaar proces. Er is hierover op dit moment nog geen duidelijkheid. Daarom dienen we in overeenstemming met het advies van de beroepsorganisaties op dit moment voor al onze klanten voor de jaren 2021 en 2022 waarvoor wij aangifte inkomstenbelasting doen en de aanslag ontvangen automatisch bezwaar in. Let dus op: valt u niet binnen deze groep dan dient u zelf nog bezwaar te maken tegen de aanslag inkomstenbelasting.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

 

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!