Vanoers.nlBelastingadviesBouwstenen voor een beter belastingstelsel

Bouwstenen voor een beter belastingstelsel  

Bouwstenen voor een beter belastingstelsel

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft onlangs een syntheserapport ‘Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ aangeboden aan de Tweede Kamer. In het rapport zijn suggesties opgenomen voor de verbetering en vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Bouwstenentraject

Het rapport is geen wetsvoorstel, maar het doel van het bouwstenentraject is om uitgewerkte beleidsopties aan te leveren. Wij verwachten dat deze met name zullen worden gebruikt voor de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen voor de volgende verkiezingen.

Voor u als ondernemer hebben een aantal suggesties vergaande consequenties. Tijdig anticiperen op deze mogelijke wijzigingen kan forse belastingheffingen besparen.

Van de 169 uitgewerkte beleidsopties willen wij de volgende opties graag uitlichten:

  1. Lenen van de eigen B.V.: Als beleidsoptie wordt aangedragen om de cruciale grens van € 500.000 voor het excessief lenen bij de eigen vennootschap verder te verlagen en/of een versobering van de uitzondering voor eigenwoningschulden in te voeren.
  2. Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR): De huidige faciliteiten in de schenk- en erfbelasting voor bedrijfsopvolgingen zijn ruim. Er wordt voorgesteld om deze faciliteiten in te perken. Bij een bedrijfsoverdracht naar de volgende generatie zal door deze inperking meer belasting verschuldigd zijn.
  3. Verhoging AB-tarief van box 2: Op dit moment worden dividenduitkeringen belast tegen 26,25%. Volgend jaar is dit tarief 26,9%. Als beleidsoptie wordt aangedragen om het AB-tarief in box 2 nog verder te verhogen en een opstaptarief in te voeren. Met name voor grotere dividenduitkeringen of vermogens in B.V.’s kan dit tot een hogere belastingheffing leiden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

martin ceelen
Martin Ceelen
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
Martin Ceelen
Martin Ceelen
Ynte Rasenberg
Ynte Rasenberg
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.