Vanoers.nlBelastingadviesBeleid Belastingdienst fiscale eenheid omzetbelasting openbaar

Beleid Belastingdienst fiscale eenheid omzetbelasting openbaar 

Beleid fe ob openbaar

De Rechtbank Rotterdam heeft een Wob-verzoek met betrekking tot het beleid omtrent de fiscale eenheid omzetbelasting gegrond verklaard.

De uitspraak

Het ministerie van Financiën kreeg op 10 april 2019 een verzoek op grond van de toenmalige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) omtrent het vrijgeven van handleidingen en intern beleid dat de Belastingdienst gebruikt voor de vraag of sprake is van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting (FE OB). Ook werd gevraagd naar handleidingen en intern beleid over wanneer was voldaan aan de voorwaarden voor een FE OB tussen een maatschap en een (werk-)bv. Voor de volledigheid merken wij op dat de Wob per 1 mei jl. is vervangen door de Wet open overheid (Woo).

De minister weigerde de volgende informatiebronnen openbaar te maken:

  • Kennisgroepstandpunt nummer 14-209-0024 inzake de fiscale eenheid omzetbelasting van 14 januari 2014 met het onderwerp ‘Financiële verwevenheid bij inbreng in maatschap van economisch eigendom aandelen in werkmaatschappij’.
  • Kennisgroepstandpunt nummer 17-209-0018 inzake de fiscale eenheid omzetbelasting van 25 september 2018 met het onderwerp ‘FE financiële verwevenheid vof & stemovereenkomst’.
  • Handboek ‘Fiscale eenheid in de omzetbelasting’.

De verzoekster stelde beroep in tegen de weigering van de minister om de documenten openbaar te maken. De rechtbank oordeelt uiteindelijk dat de weigering van bovengenoemde stukken onvoldoende is gemotiveerd. Zo oordeelt de rechtbank in het kader van de kennisgroepstandpunten dat deze verder reiken dan een enkel concreet individueel geval. Zij hebben materieel dezelfde waarde als formeel vastgesteld beleid. Namelijk een in beginsel vaste gedragslijn binnen de Belastingdienst totdat de fiscus dat formeel als beleid vaststelt of besluit het kennisgroepstandpunt niet over te nemen. Daarom dienen zij wel openbaar te worden gemaakt. In het kader van het handboek stelt de inspecteur dat beleid uit het handboek al openbaar is. De rechtbank oordeelt in dit kader dat het niet zijn taak is om een handboek van bijna 150 pagina’s te doorlopen op te controleren of deze stelling klopt. De rechtbank verklaart het beroep van de verzoekster dan ook gegrond.

Belang voor de praktijk

De staatssecretaris heeft geen hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. Dit is wat ons betreft goed nieuws voor de (advies)praktijk. Het openbaar maken van informatiebronnen vanuit de Belastingdienst is immers zeer welkom. Wij wachten dan ook met interesse af wat er staat in de informatiebronnen die binnenkort openbaar moeten worden gemaakt.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!