Vanoers.nlBelastingadviesOude portaal Belastingdienst sluit per 1 juli 2024 definitief

Oude portaal Belastingdienst sluit per 1 juli 2024 definitief 

Belastingdienst sluit oude ondernemersportalen

Op 1 juli 2024 sluit de Belastingdienst het oude portaal voor ondernemers definitief. Ook sluit op 1 juli 2024 het beveiligde portaal op de website van de Belastingdienst waar ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) btw-melding doen voor het EU-btw éénloketsysteem. Dat betekent dat u voor uw zakelijke belastingen (waaronder dus btw) op tijd moet overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Of u regelt uw zakelijke belastingen met administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.

Inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk logt u in met DigiD of eHerkenning. De inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) van het oude portaal kunt u niet gebruiken op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Of u met DigiD of eHerkenning inlogt, hangt af van uw rechtsvorm.

eHerkenning voor bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer

Vanaf 29 januari 2024 is eHerkenning ook beschikbaar voor bedrijven en organisaties die niet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK), om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Daarmee is eHerkenning beschikbaar voor:

 • Rechtsvormen die zich niet hoeven in te schrijven bij KVK: eenmanszaken, maatschappen, verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid en kerkgenootschap
 • Rechtsvormen die zich niet kunnen inschrijven bij KVK: samenwerkingsovereenkomsten, Europese vennootschappen (Societas European), Europees economisch samenwerkingsverbanden, buitenlandse rechtsvormen, fiscale eenheden voor de btw en fondsen voor gemene rekening

  Meer informatie over inloggen met eHerkenning, welk type u nodig hebt en hoe u eHerkenning aanvraagt, vindt u hier.

  Voorlopige uitzonderingen

  Voor een klein aantal bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer is eHerkenning nu nog niet beschikbaar:

  • Fiscale eenheden voor de btw De Belastingdienst verwacht dat eHerkenning begin maart 2024 beschikbaar is voor fiscale eenheden voor de btw. Concrete informatie hierover volgt nog.
  • Fiscaal dienstverleners zonder KVK-nummer die met eHerkenning namens een cliënt willen inloggen. Zodra hier meer over bekend is, leest u dat terug op de website van de Belastingdienst.

  Compensatieregeling

  Er is een nieuwe compensatieregeling in ontwikkeling voor de kosten van eHerkenning voor bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer. Zodra het compensatiebedrag en de voorwaarden van deze regeling bekend zijn, leest u dat op de website van de Belastingdienst.

  Meer informatie?

  Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

  Neem contact op

  Kevin Treuren
  Kevin Treuren
  Manager fiscaal

  Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Van Oers Belastingadvies

  Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

  Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
  Meer informatie
  Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
  |
  Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
  Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!