Vanoers.nlBelastingadviesDe baby-bv, een opmerkelijke belastingconstructie?

De baby-bv, een opmerkelijke belastingconstructie? 

De baby-bv, een opmerkelijke belastingconstructie?

Het kabinet is een onderzoek gestart naar opmerkelijke belastingconstructies en oneigenlijk gebruik van fiscale regelingen. Het gebruik van een baby-bv valt hier naar de mening van het kabinet ook onder.

Wat is een baby-bv?

Een baby-bv heeft als doel om schenk- en erfbelasting te voorkomen door de baby of het minderjarige kind aandelen in een bv toe te kennen. De ouders gaan vervolgens werken voor deze bv en keren zichzelf een arbeidsbeloning uit. De meerwaarde op de aandelen die op deze manier ontstaat komt dan bij de baby of het minderjarige kind terecht, zonder dat daarover schenkbelasting verschuldigd is. Er is namelijk pas sprake van een schenking als de ouders verarmen, op het moment van starten van de baby-bv is er nog geen voordeel en dus ook geen verarming. De waardeaangroei ontstaat volledig terwijl de aandelen in handen zijn van de baby of het minderjarige kind.

Voorstel

Het kabinet gaat onderzoeken of het verarmingscriterium kan worden aangepast, waardoor er toch schenkbelasting verschuldigd is. D66 kamerlid Romke de Jong heeft voorgesteld om te regelen dat de aandelen van de baby-bv geacht worden in het bezit te blijven van de ouders. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!