Vanoers.nlDga en familiebedrijven, BelastingadviesAangenomen amendementen tijdens stemming Tweede Kamer Belastingplannen 2024

Aangenomen amendementen tijdens stemming Tweede Kamer Belastingplannen 2024 

Aangenomen amendementen tijdens stemming Tweede Kamer Belastingplannen 2024

De Tweede Kamer heeft op 27 oktober ingestemd met het pakket Belastingplan 2024, de Wet minimumbelasting 2024 en de Fiscale verzamelwet 2024. Deze stemmingen vinden doorgaans pas tegen het einde van het jaar plaats, maar vanwege de verkiezingen is deze stemming naar voren gehaald. Tijdens de behandeling van de plannen door de Tweede Kamer zijn nog een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. In dit artikel nemen we u mee in een aantal belangrijke wijzigingen die bij amendement zijn aangenomen.

Excessief lenen

Vanaf 1 januari 2023 is er een nieuwe maatregel in de wet opgenomen (Wet excessief lenen bij eigen vennootschap). Deze wet regelt dat indien er meer dan € 700.000 wordt geleend van de B.V. over dat meerdere inkomstenbelasting box 2 dient te worden betaald (uitgezonderd eigenwoningleningen). Het eerste toetsmoment om te beoordelen of er meer is geleend dan € 700.000 is op 31 december 2023. De Tweede Kamer heeft besloten om het bedrag dat maximaal geleend kan worden van de B.V. (zonder belasting te betalen) te verlagen naar € 500.000. De verwachting is dat het toetsmoment voor de € 500.000 31 december 2024 zal zijn, in het amendement is hier echter niets over opgenomen.

Giftenaftrek

In het Belastingplan 2024 werd opgenomen dat giften tot € 100.000 niet langer aftrekbaar zouden zijn in de vennootschapsbelasting. Giften vanuit de B.V. zouden ook niet langer aangemerkt worden als een uitdeling. Door de wijziging zal de giftenaftrek voor giften tot € 100.000 in de vennootschapsbelasting niet worden afgeschaft.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Aanpassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten stond reeds in het Belastingplan 2024. Door het aangenomen amendement wordt de vrijstelling opnieuw aangepast. De vrijstelling wordt ruimer. Per 1 januari 2025 zal de vrijstelling 75% (in plaats van 70%) gaan bedragen voor ondernemingsvermogen vanaf € 1,5 miljoen. De vrijstelling van ondernemingsvermogen blijft tot € 1,5 miljoen 100%.

Om toegang te krijgen tot deze bedrijfsopvolgingsfaciliteiten dient de schenker of erflater in principe een aanmerkelijk belang te hebben in de onderneming. Door meerdere bedrijfsopvolgingen kan het zijn dat er niet meer altijd een aanmerkelijk belang wordt gehouden in de onderneming. Hiervoor is er een speciale regeling, de verwateringsregeling. Bij deze regeling kan bij een belang van tenminste 0,5% toch nog gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. De Tweede Kamer heeft met de wijziging de grens van 0,5% voor bloed of aanverwanten in de neergaande lijn geschrapt.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling zou per 1 januari 2024 verlaagd worden naar 12,7%. Deze verlaging wordt door de Tweede Kamer deels terug gedraaid. De mkb-winstvrijstelling zal per 1 januari 2024 13,31% gaan bedragen.

Conclusie

Er is op het laatste moment nog door de Tweede Kamer aan het pakket Belastingplan gesleuteld. Het pakket dient nu nog door de Eerste Kamer te worden aangenomen. De Eerste Kamer kan geen wijzigingen meer aanbrengen, ze kunnen de voorstellen alleen nog in zijn geheel aannemen of verwerpen. De stemming hierover zal midden december volgen. Onze verwachting is dat het pakket Belastingplan door de Eerste Kamer zal worden aangenomen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!