Vanoers.nlBelastingadviesAftrek voorbelasting bij het verstrekken van leningen

Aftrek voorbelasting bij het verstrekken van leningen 

donaties moeten openbaar worden

Een B.V. waarvan de omzet gedeeltelijk bestaat uit renteontvangsten op uitstaande leningen en gedeeltelijk uit btw-belaste managementopbrengsten, kan de in rekening gebrachte btw die ziet op kosten die betrekking hebben op beide genoemde activiteiten (zogenoemde: algemene kosten) slechts deels in aftrek brengen.

Een B.V. verrichtte voor haar deelneming btw-belaste managementdiensten. Daarnaast bestond de omzet voor een nog groter gedeelte uit renteopbrengsten van uitstaande geldleningen aan gelieerde vennootschappen. De B.V. kreeg een belastingcontrole naar de aanvaardbaarheid van ingediende aangiften omzetbelasting. Naar aanleiding van deze controle legde de Belastingdienst naheffingsaanslagen op. Het ging om correcties vanwege teveel teruggevraagde omzetbelasting. Ter discussie stond met name in dit kader dat de B.V. geen rekening gehouden had met het onderscheid tussen btw-belaste prestaties (managementdiensten) en btw-vrijgestelde prestaties (verstrekken van leningen).

Hoofd- en bijzaken

Hof Den Bosch besliste dat de door de Belastingdienst toegepaste correcties terecht waren. De B.V. deed een beroep op eerdere jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie in dit kader en stelde dat zij de voorbelasting die zag op de algemene kosten volledig in aftrek kon brengen. Het verstrekken van leningen zou bijzaak zijn, het verrichten van managementdiensten de hoofdzaak. In navolging van de rechtbank oordeelde het hof echter dat het uitlenen van geld een substantieel deel uitmaakte van de bedrijfsactiviteiten. De renteopbrengsten waren in alle jaren even hoog of zelfs hoger dan de ontvangen managementfees. De opbrengst van de uitgeleende gelden was meer dan bijkomstig. Het hof oordeelde dat de rechtbank de ‘knip’ op de aftrek van voorbelasting terecht had toegepast. De Hoge Raad bevestigt het oordeel van het hof zonder nadere motivering.

De spelregels hoe om te gaan met de aftrekbaarheid van voorbelasting bij niet alleen btw-belaste omzet kunnen soms erg ingewikkeld zijn. Het is in dit kader ook niet vreemd dat dit artikel aanleiding geeft tot vragen. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben, neemt dan gerust contact op met de btw-adviesgroep.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.