Vanoers.nlBelastingadviesAfschaffing middelingsregeling

Afschaffing middelingsregeling 

Afschaffing middelingsregeling

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd dat de middelingsregeling in de inkomstenbelasting per 1 januari 2023 wordt afgeschaft. Wel wordt voorzien in overgangsrecht, zodat 2022 het laatste jaar is waarover middeling kan worden toegepast.

Middeling

In de inkomstenbelasting worden progressieve belastingtarieven gehanteerd. Bij een hoog inkomen betaalt u een hoog percentage belasting, bij een lager inkomen hoort een lager percentage. Het doel van de middelingsregeling is om tegemoet te komen aan mensen met een sterk wisselend box 1-inkomen. Zo kan de hoge belasting over een incidenteel piekinkomen worden gematigd. Middeling zorgt ervoor dat uw inkomen over drie opeenvolgende jaren gelijkmatig wordt verdeeld. Als de belasting over het gemiddelde inkomen van de drie jaar lager is dan de belasting over de drie losse jaarinkomens, kunt u in aanmerking komen voor een teruggaaf. Over een belastingjaar kan slechts één keer een middelingsverzoek worden gedaan. Het verzoek moet worden gedaan binnen 36 maanden nadat de aanslagen inkomstenbelasting van de betreffende jaren onherroepelijk vast zijn komen te staan.

Middelingsberekening maken

Een middelingsberekening kunt u eenvoudig zelf maken. Hiervoor telt u de box 1-inkomens van drie opeenvolgende jaren bij elkaar op en deelt u het totaal vervolgens door drie. Per jaar kunt u de belasting nu opnieuw berekenen en bij elkaar optellen. Indien de herrekende belasting lager uitvalt dan de daadwerkelijk verschuldigde belasting in box 1, kunt u het verschil terugvragen. Wel geldt hierbij een drempel van € 545.

Afschaffing middelingsregeling

Het kabinet heeft besloten dat de middelingsregeling per 1 januari 2023 wordt afgeschaft, omdat veel belastingplichtigen die recht hebben op een teruggaaf geen gebruik maken van de middelingsregeling. Dit is betreurenswaardig nieuws, aangezien de middelingsregeling één van de weinige regelingen is die het negatieve effect van de progressieve belastingtarieven compenseert. Het kabinet laat wel een overgangsbepaling in werking treden, met als gevolg dat 2022 het laatste jaar is waarover gemiddeld kan worden. Het laatste tijdvak waarin middeling kan worden toegepast is derhalve 2022-2023-2024.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!