Vanoers.nlAgroRegeling willekeurige afschrijvingen op nieuwe investeringen

Regeling willekeurige afschrijvingen op nieuwe investeringen  

Willekeurige afschrijving mogelijk op nieuwe investeringen in 2023

Op 27 december 2022 is de Eindejaarsregeling 2022 gepubliceerd. Hierin is ook de regeling voor willekeurige afschrijvingen voor nieuwe bedrijfsmiddelen vastgelegd. Maximaal 50% van de aanschaffings- of voortbrengingskosten van nieuwe bedrijfsmiddelen kan willekeurig worden afgeschreven. Hierbij geldt dat u de verplichting tot aanschaf in 2023 moet zijn aangegaan. U tekent bijvoorbeeld de offerte of opdrachtbevestiging in het jaar 2023.

Uitstellen investering

De regeling geldt dus tot 50% van de aanschaffings- of voortbrengingskosten en geldt enkel voor nieuwe bedrijfsmiddelen. Op de overige 50% kan op de reguliere wijze worden afgeschreven. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel voor 1 januari 2026 in gebruik worden genomen. De regeling geldt zowel voor belastingplichtigen in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting.

Enkel voor nieuwe bedrijfsmiddelen

Overweegt u nu aan het einde van het jaar nog een investering te doen? Komt de investering in aanmerking voor deze regeling? Dan kan deze investering mogelijk beter worden uitgesteld. De regeling geldt dus tot 50 procent van de aanschaffings- of voortbrengingskosten en geldt enkel voor nieuwe bedrijfsmiddelen. Op de overige 50% kan op de reguliere wijze worden afgeschreven. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel voor 1 januari 2026 in gebruik worden genomen. De regeling geldt zowel voor belastingplichtigen in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting.

Uitzonderingen

Een aantal bedrijfsmiddelen zijn uitgesloten van de regeling. Dit geldt onder andere voor gebouwen, immateriële activa, dieren en personenauto’s die niet zijn bestemd voor het beroepsvervoer over de weg (tenzij de uitstoot hiervan 0 gram per kilometer is).

Ook geldt een uitzondering voor bedrijfsmiddelen die voor meer dan 70% in gebruik worden gegeven aan derden. Een besloten vennootschap binnen de eigen-bvstructuur valt hier ook onder, tenzij sprake is van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting tussen, in ieder geval, de beide besloten vennootschappen. Worden de investeringen voor een korte duur verhuurd aan opeenvolgende huurders, dan komen die investeringen wel in aanmerking voor deze regeling. Ook bedrijfsmiddelen waar door middel van een andere regeling willekeurig op kan worden afschreven, zijn uitgezonderd.

Rekenvoorbeeld

Op een nieuwe machine met een aanschafwaarde van € 50.000, een restwaarde van € 0 en een economische levensduur van 5 jaar kan dus in 2023 € 30.000 worden afgeschreven. Een bedrag van € 25.000 direct op basis van deze regeling èn € 5.000 op basis van de reguliere afschrijvingen. Investeert u later in het jaar, dan wordt deze € 5.000 tijdsgelang berekend. Deze willekeurige afschrijving kan voor u dus leiden tot een liquiditeitsvoordeel.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Relatiebeheerder
  • icon
Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!