Btw-aangifte juli
De kwartaalafsluiting komt er weer aan. In verband met de lagere bezetting in de vakantiemaand verzoeken wij u om de administratie in de eerste helft van juli aan te leveren of gereed te maken. Dan kunnen we deze tijdig voor u verwerken. Levert u nog op papier uw administratie aan? Wij komen u graag uitleggen hoe u kunt overstappen naar een digitale administratie. Het digitaliseren van uw administratie verlaagt de administratieve werkdruk en is veiliger en overzichtelijker. Heeft u interesse? Neem dan contact op met uw contactpersoon.
Wetsvoorstel box 3 naar de Raad van State
De box 3 ontwikkelingen volgen elkaar snel op! De staatssecretaris heeft vorige week (19 juni 2024) het wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 ter beoordeling naar de Raad van State gestuurd. Het streven is dat dit wetsvoorstel op 1 januari 2027 in werking treedt. Het belangrijkste nieuws is de nadere uitwerking van hoe onroerend goed in box 3 vanaf 2027 zou moeten worden belast. Het wetsvoorstel maakt onderscheid tussen: ≥ 90% verhuurd onroerend goed; niet verhuurd onroerend goed; en < 90% verhuurd onroerend goed (gemengd gebruik). Meer lezen? Hier leest u het volledige artikel.
Nieuwe pachtnormen vanaf 1 juli 2024
Jaarlijks worden op 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen vastgesteld. Deze pachtprijzen zijn leidend voor de bepaling van de in rekening te brengen pacht bij reguliere pachtovereenkomsten en bij geliberaliseerde pachtovereenkomsten met een looptijd langer dan 6 jaar. Ook dit jaar zijn alle regionormen sterk gestegen. Overigens geldt er bij dit soort contracten dat de in rekening gebrachte pachtprijs nooit meer dan 2% van de vrije verkeerswaarde van het perceel mag bedragen. Voor geliberaliseerde pachtovereenkomsten met een looptijd van 6 jaar of korter gelden geen beperkingen met betrekking tot de hoogte van de pachtprijs. Heeft u vragen, neem dan contact op met uw relatiebeheerder. Â
Vrijstelling onroerendezaakbelasting (OZB) voor landbouwgrond en kassen onder druk
Er worden te weinig woningen gebouwd en dat komt volgens een beleidsevaluatie omdat er te weinig beschikbare, betaalbare grond is. Een van de vijftien mogelijke instrumenten om meer grond beschikbaar te krijgen voor woningbouw is het opheffen van de vrijstelling van de onroerendezaakbelasting op grond en kassen, beter bekend als de gemeentebelastingen. Gronden en kassen zijn daar nu van vrijgesteld. Een ander mogelijk instrument is het invoeren van een planbatenheffing, waarbij de grondeigenaar een heffing moet betalen over de grondwaardestijging tussen landbouwwaarde en bouwgrondwaarde. Welk instrument uiteindelijk gehanteerd gaat worden is onduidelijk, maar dat de lasten voor grondeigenaren verhoogd worden staat buiten kijf.
Al aan een levenstestament gedacht?
Veel ondernemers hebben een testament op laten stellen om bij hun overlijden de nalatenschap (fiscaal) vriendelijk te verdelen. De wet regelt het immers niet in ieders voordeel. Wat veel mensen echter niet weten is dat een levenstestament ook van waarde kan zijn. Dit testament treedt in werking wanneer een persoon niet overleden is, maar wel handelingsonbekwaam is. Bijvoorbeeld na een medisch voorval. Via het levenstestament kunt u personen aanwijzen die in zo’n geval voor u mogen beslissen. Dat kan op financieel vlak zijn (schenkingen, verkoop van onroerende zaken), maar ook op medisch vlak. Laat u hierover bijpraten door een specialist.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.