Vanoers.nlAgroAgroFlits week 37

AgroFlits week 37 

Agroflits week 37

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Contouren nieuw mestbeleid toegelicht

De minister heeft de contouren van het toekomstig mestbeleid in een brief uitgeschreven. Het nieuwe beleid zal niet op korte termijn ingevoerd zijn, wel is het verstandig om als landbouwondernemer alvast vooruit te kijken en na te gaan wat voor effect deze plannen kunnen hebben op uw bedrijfsvoering. Melkveehouders en rundvleesveehouders (m.u.v. kalvermesters) moeten alle mest op eigen grond en op grond van een samenwerkingspartner gaan plaatsen. Overige veehouders kunnen hier ook voor kiezen, of zij moeten alle mest gaan afvoeren en laten verwerken. Niet-veehouders kunnen alleen nog onbewerkte mest aanvoeren via een samenwerkingsverband met een veehouder. De oude mestafzetcontracten kunnen weer van stal gehaald worden.

 

BTW uit ander EU-land vóór 1 oktober terugvragen

Heeft u in 2019 in een ander EU-land BTW betaald? Dan kunt u deze BTW tot 1 oktober 2020 terugvragen via de Nederlandse belastingdienst. Het moet dan gaan om goederen en diensten die u voor uw in Nederland gevestigde bedrijf heeft gebruikt en waar geen verleggingsregeling heeft plaatsgevonden. Het drempelbedrag voor een heel jaar is 50 euro, voor een kwartaal is de drempel 400 euro. U moet bewijsstukken meesturen en om deze BTW terug te kunnen vragen zijn aparte inloggegevens nodig. Vraag deze dan ook tijdig aan.

 

Derde steunpakket vanaf 1 oktober

Met de NOW-regeling komt de overheid werkgevers tegemoet die als gevolg van het coronavirus kampen met omzetverlies. Deze werkgevers kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vanaf 1 oktober 2020 wordt de NOW 2.0 opgevolgd door de NOW 3.0. De nieuwe regeling loopt van 1 oktober tot 1 juli 2021, verdeeld in drie tijdvakken van drie maanden. In het eerste tijdvak geldt de regeling voor alle werkgevers met een (verwacht) inkomensverlies van ten minste 20%. Vanaf het tweede tijdvak – januari – wordt dit percentage verhoogd naar 30%. Verder wordt de steun geleidelijk afgebouwd over een periode van 9 maanden. Het vergoedingspercentage daalt in deze periode van 80% naar 70% en vervolgens verder naar 60%. Tegenover deze afbouw van de vergoeding van de loonkosten staat echter wel de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk te laten dalen met 10%, 15% en 20%, zonder dat dit ten koste gaat van het recht op subsidie. De precieze voorwaarden voor deelname aan de regeling worden uiterlijk 1 oktober bekend gemaakt.

 

Grenzen negatieve spaarrente blijven dalen

De tijd dat sparen werd beloond ligt ver achter ons. Tot nu toe werden spaartegoeden boven de 1 miljoen euro ‘beboet’, die grens is nu door de eerste banken verlaagd naar 250.000 euro. De negatieve rente kan oplopen tot 0,5%. Ook notarissen rekenen negatieve rente voor gelden op hun derdengeldenrekening. Oorzaak van deze negatieve rente is de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) rekent. De ECB wil dat ondernemers en particulieren consumeren in plaats van sparen. Voor ‘gewone spaarders’ tot 100.000 euro lijkt er door de grote banken een uitzondering gemaakt te worden. Ondertussen zien we steeds meer vermogenden hun spaargeld verdelen over meerdere banken. Let altijd wel op de garantieregelingen bij online banken of buitenlandse aanbieders.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.