lijfrentes met Van Oers

Lijfrentes: interessant voor u?

Lijfrentes als oudedagsvoorziening, daar is veel om te doen geweest. De regels zijn flink aangescherpt, de mogelijkheden versoberd. Maar nog altijd kunnen lijfrentes interessant zijn.

Persoonlijke oudedagsvoorziening

Lijfrente is een individuele regeling die u als privépersoon afsluit voor uw oudedagsvoorziening. Lijfrente staat dus los van een werkgever. U sluit deze persoonlijk af bij een verzekeringsmaatschappij en betaalt premie die in een persoonlijke spaarpot terechtkomt, bestemd voor uitkeringen na uw pensionering. Deze premie is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar, mits u een pensioentekort heeft.

lijfrentes met Van Oers

Aankoop lijfrente-uitkering

De spaarpot die u met lijfrente opbouwt, komt vrij op de pensioengerechtigde leeftijd. Tot dan staat het geld vast. Op het moment van uitkeren bent u verplicht om met het bedrag een uitkering aan te kopen. In de regel kiest u voor een levenslange uitkering die loopt tot de dag van overlijden.

Welke regels gelden voor uw lijfrente?

Het belastingregime rondom lijfrentes is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Afhankelijk van wanneer een polis is afgesloten, kunt u zien welke fiscale regels van toepassing zijn op uw lijfrente. Dit is vooral belangrijk bij het vrijkomen van de lijfrente. Tot die tijd is het opgebouwde bedrag nog onbelast en kunt u zoeken naar de voor u gunstigste mogelijkheid voor uitkering na uw pensionering.

Een lijfrente-regeling afsluiten?

Wanneer is een lijfrente rendabel? Voor ondernemers en zzp’ers, die nog geen groot bedrag hebben opgespaard, is het ook onder de nieuwe regels nog altijd aantrekkelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld, door geld in de lijfrente vast te zetten, de actuele belastingdruk verlagen. Om te bepalen of het voor u een aantrekkelijke regeling is, is het raadzaam eerst een aantal variabelen naast elkaar zetten. Wat heeft u bijvoorbeeld al opgebouwd aan pensioen en in welk belastingtarief valt u? Een alternatief voor lijfrente is banksparen. Betrek deze mogelijkheid dus ook in de overweging.

lijfrentes met Van Oers

Een uitkering kopen

Uw lijfrente komt vrij en u moet het geld besteden aan een uitkering. U wilt uiteraard de hoogste uitkering onder de meest gunstige voorwaarden. Om te bepalen of een aanbod aantrekkelijk is, helpt het om te weten hoe het aanbod tot stand komt. De aanbieder kijkt naar het bedrag in uw spaarpot. Hiervan worden de kosten die de verzekeringsmaatschappij gaat maken afgetrokken, alsmede een winstmarge. Op basis van statistieken wordt de periode van uitkeren ingeschat en het maandelijks uit te keren bedrag bepaald.

MEER WETEN?

Neem direct contact met ons op

kees bullens
Kees Bullens | Belastingadviseur
Wilt u advies over lijfrente?
Wij helpen u graag. Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek