Vanoers.nlBelastingadviesViDA-voorstel: nieuw wetgevingspakket btw-regels in het digitale tijdperk

ViDA-voorstel: nieuw wetgevingspakket btw-regels in het digitale tijdperk 

ViDA-voorstel: nieuw wetgevingspakket btw-regels in het digitale tijdperk

Op 8 december 2022 publiceerde de Europese Commissie een nieuw wetgevingspakket genaamd ‘VAT in the Digital Age’ (ViDA). Het doel van het voorstel is de modernisering van het btw-stelsel aangezien de momenteel geldende btw-regels niet voldoende meer aansluiten op de huidige digitale realiteit. In dit artikel gaan wij in op de hoofdlijnen van het voorstel.

Drie doelstellingen

Het voorstel heeft op hoofdlijnen drie doelstellingen.

  1. Moderniseren btw-rapportageverplichtingen
    Er worden digitale rapportagevereisten ingevoerd zodat de gegevensaanlevering door belastingplichtigen wordt gestandaardiseerd. Als gevolg van die rapportageverplichting moeten per transactie in een elektronisch format gegevens verstrekt worden aan de belastingautoriteiten. Daarnaast wordt het gebruik van e-facturering voor grensoverschrijdende transacties verplicht.
  2. Actualiseren btw-regels platformeconomie
    In dit kader worden de regels betreffende de plaats van dienst voor faciliteringsdiensten door het platform verduidelijkt. Daarnaast krijgen platforms een grotere rol bij de inning van btw wanneer zij kortetermijnverhuur van accommodaties of personenvervoersdiensten faciliteren (denk bijvoorbeeld aan AirBnB, Uber en andere vergelijkbare platforms. Deze zogenaamde platformfictie is enkel van toepassing op diensten van personen die (meestal) niet voor de btw geregistreerd zijn.
  3. Vermijden dubbele btw-registraties EU
    In dit kader wordt het zogenaamde éénloketsysteem (OSS) en éénloketsysteem voor invoer (IOSS) alsmede de verplichte verleggingsregeling verbeterd en uitgebreid. Dit met de bedoeling om de gevallen waarin een belastingplichtige zich in een andere lidstaat moet registreren zoveel mogelijk te beperken.

Inwerkingtreding

Het voorstel moet eerst nog unaniem goedgekeurd worden door alle EU-lidstaten. Daarna moet het door de lidstaten omgezet worden in nationale wetgeving. Die omzetting kan gefaseerd gebeuren, het wetgevingspakket hoeft dus niet in één keer omgezet te worden. De eerste omzetting van een deel van het voorgestelde wetgevingspakket zou uiterlijk 31 december 2023 plaats moeten vinden, de laatste omzetting uiterlijk 31 december 2027. Of dit in Nederland wetgevings- en systeemtechnisch haalbaar moet nog blijken.

Verdere ontwikkelingen

Het ViDA-voorstel bestaat uit ingrijpende wijzigingen voor diverse soorten ondernemers. Eventuele ontwikkelingen rondom dit voorstel volgen wij op de voet en publiceren wij waar nodig.

Meer informatie?

Mocht u betrokken zijn bij een soortgelijke casus, dan denken wij graag met u mee. U kunt contact opnemen met onze specialisten via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!