Vanoers.nlOnderwijsAVG-proof vastleggen in het onderwijs

AVG-proof vastleggen in het onderwijs 

AVG-proof

Op 10 februari jl. vond het webinar ‘AVG-proof vastleggen in het onderwijs’ plaats. Collega’s Marco Schouwenaar, manager Juridisch advies, en Bas Houtepen, Senior IT & Cybersecurity consultant, vertelden over de (juridische) verplichtingen van de AVG in de praktijk en welke organisatorische maatregelen een bestuur kan en moet nemen.

Webinar

Zo werd het verschil tussen diverse persoonsgegevens uitgelegd en wat rechtmatige grondslagen zijn voor het verwerken van de persoonsgegevens. Volgens de AVG moeten organisaties passende technische en organisatorische maatregelen nemen om deze gegevens te beveiligen. Denk hierbij aan:

  • tijdige software-updates;
  • het wissen van telefoons en laptops op afstand bij verlies;
  • twee-factorauthenticatie;
  • geheimhoudingsplicht vastleggen van medewerkers in de arbeidsovereenkomst;
  • of het opstellen van richtlijnen over de verwerking van persoonsgegevens.

De meeste schoolorganisaties hebben het verplichte Register van Verwerkingen (RVV) wel op orde, maar het gaat in de opvolging vaak mis. Het RVV verdwijnt in de ‘digitale’ la en er wordt niet meer naar omgekeken waardoor data onnodig op de server blijft staan. Dit vergroot de kans dat het in verkeerde handen valt. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor privacyrisico’s in het onderwijs (november 2021).

Jan Raes, accountmanager van YourSafetyNet, gaf een inkijkje in de digitale tooling die door YourSafetyNet is ontwikkeld voor het snel en eenvoudig opzetten, onderhouden en opvolgen van een RVV. Het zorgt voor overzicht én voor naleving, o.a. door een geautomatiseerde melding voor verantwoordelijke medewerkers.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze specialist Marco Schouwenaar  over de verplichtingen die samenhangen met de AVG. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: onderwijs@vanoers.nl.

Voor meer informatie over de AVG-tooling kunt u contact opnemen met Jan Raes, accountmanager YourSafetynet, j.raes@yoursafetynet.com of 06-21335638.

Neem contact op

Marco Schouwenaar
Marco Schouwenaar
Manager juridisch advies
Van Oers Onderwijs

Op zoek naar een adviseur in de onderwijssector?

Uw onderwijsspecialist met kennis van zaken met een moderne aanpak in onderwijsadvies- en administratie. We dagen u uit en denken met u mee. Samen zorgen we voor een optimale ontwikkeling van uw organisatie.
Meer informatie
stapels muntgeld met graduation cap

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marleen van Loon
Marleen van Loon | Teamleider onderwijs
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!