Met het Coronadossier houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Vanoers.nlNieuwsKunt u eigenlijk nog wel bruto loon uitruilen voor een netto reiskostenvergoeding?

Kunt u eigenlijk nog wel bruto loon uitruilen voor een netto reiskostenvergoeding?

Kunt u eigenlijk nog wel bruto loon uitruilen voor een netto reiskostenvergoeding?

Door de Coronacrisis is er veel veranderd voor werknemers en werkgevers. Eén van de gevolgen van de Coronacrisis is dat werknemers vaker thuiswerken. Dit kan gevolgen hebben voor de fiscale behandeling van hun kostenvergoedingen. Wij gaan in dit artikel in op het uitruilen van brutoloon voor een netto reiskostenvergoeding middels een zogenaamde cafetariaregeling.

Hoe zat het ook weer met de cafetariaregeling en de vaste reiskostenvergoeding?

Voorbeeld

Een werknemer heeft recht op een eindejaarsuitkering in december. Zijn woon-werkverkeer is op jaarbasis 1000 km. Hij krijgt een vaste vergoeding van de werkgever van € 0,10 per kilometer voor zijn woon-werkverkeer, totaal € 100. De fiscaal toegestane vergoeding voor de werknemer is € 0,19 x 1000 km woon-werkverkeer is € 190. Het verschil tussen de beide de beide vergoedingen is € 90. De werkgever komt met de werknemer overeen dat hij voor een bedrag van € 90 afziet van de eindejaarsuitkering. In ruil daarvoor krijgt de werknemer een aanvullende vergoeding voor het woon-werkverkeer van € 90. De aanvullende vergoeding is gericht vrijgesteld als de werkgever deze vergoeding aanwijst als eindheffingsloon

En hoe zit het dan met de cafetariaregeling en de vaste reiskostenvergoeding tijdens het verplicht thuiswerken?

Als gevolg van de Coronacrisis wordt er veel thuisgewerkt. Er is een goedkeuring van overheid dat de bestaande vaste reiskostenvergoedingen gericht vrijgesteld door mogen blijven lopen, ook als de werknemer feitelijk thuis werkt en niet meer aan de reguliere voorwaarden wordt voldaan. Maar geldt dit ook voor het toepassen van de hier boven genoemde cafetariaregeling?

Uitsluitende als de werkgever en werknemer de keuze om uit te ruilen uiterlijk 13 maart 2020 al hadden gemaakt, zo geeft de Belastingdienst aan.
Waren u en uw werknemer te laat voor toepassing van de cafetariaregeling? Let dan op. Er zijn dan afhankelijk van de situatie ook nog andere mogelijkheden. Wij informeren u hier graag over.

Meer weten?

Wij staan u graag te woord. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. In veel gevallen zijn er nog aanvullende mogelijkheden. U kunt contact met ons opnemen via 076-5025700 of loonadvies@vanoers.nl.

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Contact
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers Loonadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek